x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Aug 2009   •   00:00

18 august 2009



EXTRĂDĂRI
Tribunalele britanice vor permite extrădarea în Europa a sute de cetăţeni ai regatului Unit, chiar pentru acuzaţii minore. Această măsură a generat controverse la Londra, multe voci invocând deficienţele din sistemul juridic al unor state europene, ca de exemplu România şi Bulgaria, informează The Sun, citat de Mediafax. Din pricina acestor deficienţe, infractorii britanici ar putea deveni victime, se plâng conservatorii. Până de curând, cetăţenii din Marea Britanie puteau fi extrădaţi pentru infracţiuni grave care includeau terorismul sau crima organizată.

BANCNOTE DROGATE
Mai mult de 90% din bancnotele aflate în circulaţie în SUA poartă urme de droguri. Asta reiese dintr-o analiză realizată la nivel internaţional, potrivit Sky News. Cele mai "curate" bancnote din America s-ar afla în Salt Lake City, unde trăieşte comunitatea mormonă. Cele mai contaminate cu stupefiante sunt în Washington. Prezenţa cocainei pe bancnote poate fi explicată prin folosirea acestora la prizarea drogurilor sau prin manipularea lor în timpul unor afaceri cu droguri. Contaminarea se poate extinde atunci când bancnotele sunt grupate sau când sunt folosite dispozitive de numărat bani.

ACCIDENT
Opt morţi, 11 răniţi şi peste 60 de dispăruţi este bilanţul tragic al unui accident petrecut la o hidrocentrală din Siberia, informează AFP. Ieri dimineaţă, două conducte de apă de la Hidrocentrala Saiano Şuşenskaia au cedat, distrugând un perete şi inundând sala motoarelor. O pată de petrol a fost observată pe râul Ienisei, pe o distanţă de 5 kilometri în aval de barajul centralei.
Din cercetările iniţiale rezultă că accidentul a fost provocat de o creştere bruscă a presiunii.

CLOTILDE, LIBERĂ
Tânăra de naţionalitate franceză Clotilde Reiss, arestată în Iran pentru că ar fi participat la manifestaţiile postelectorale, a fost reeliberată condiţionat duminică seară, după mai mult de şase săptămâni de detenţie la Teheran, relatează AFP. Franţa a acceptat să plătească o cauţiune şi condiţia ca tânăra în vârstă de 24 de ani să fie "găzduită" la Ambasada Franţei la Teheran, pe perioada în care justiţia iraniană se va pronunţa privind acuzaţiileîmpotriva sa. Clotilde Reiss "rămâne sub control judiciar", a declarat ministrul Afacerilor Externe,  Bernard Kouchner.

SUEDIA
Copiii imigranţilor ilegali din Suedia ar putea fi înscrişi la şcoală, dacă o comisie a Ministerului Educaţiei de la Stockholm avizează acest proiect. Iniţiativa îi aparţine ministrului de resort, Jan Bjoerklund, transmite AFP. Bjoerklund a spus că acesta ar fi un prim pas în reformarea legislaţiei din domeniul educaţiei privind copiii care nu au cetăţenie suedeză. El speră că propunerea va intra în vigoare începând din iarna lui 2010/2011. În prezent, copiii ai căror părinţi nu şi-au depus actele pentru obţinerea unui permis de şedere în ţară sau ale căror solicitări au fost deja respinse, nu au dreptul să se înscrie la şcoală.

×
Subiecte în articol: externe