x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Aug 2009   •   00:00

19 august 2009



SPIONAJ
Rusia consideră că decizia Cehiei de a expulza doi diplomaţi ruşi este "un gest neprietenesc" şi a dat deja un "răspuns simetric", expulzând doi diplomaţi cehi, au declarat, ieri, surse ruse, citate de Interfax în pagina electronică. Conform presei cehe de luni, doi diplomaţi ruşi la Praga au fost expulzaţi, într-o acţiune pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat-o drept provocare. Surse diplomatice cehe afirmaseră luni că ataşatul militar al ambasadei ruse în Cehia a fost expulzat, în timp ce un al doilea diplomat a fost sfătuit să nu revină la post din concediu. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii cehe, cei doi "lucrau pentru serviciile secrete ruseşti". Portalul de ştiri ceh iDnes arată că circa 200 de ruşi lucrează în ambasada de la Praga şi în consulatele de la Brno şi Karlovy Vary, iar "două treimi dintre ei sunt spioni".

DRAGĂ DUMNEZEU
Alon Nir, student israelian, a deschis pagina twitter.com/thekotel, unde credincioşii pot trimite o rugăciune lui Dumnezeu, potrivit Reuters.
Alon Nir se angajează să păstreze secretul mesajelor pe care le va plasa în crăpăturile Zidului Plângerii din Ierusalim. În Israel există mai multe servicii care distribuie astfel de mesaje, unele dintre ele începândcu "Dragă Dumnezeu".

12 MORŢI

Bilanţul accidentului produs luni la hidrocentrala din Saiano Şuşenskaia (Siberia) a ajuns la cel puţin 12 morţi. Autorităţile se aşteaptă ca numărul victimelor să fie mult mai mare, în condiţiile în care 64 de persoane sunt în continuare dispărute, iar şansele de a le găsi în viaţă sunt minime. În urma accidentului, activitatea la centrală a fost întreruptă în totalitate. (I.C.)

TPI
Radovan Karadzici afirmă că a pri-mit de la ministrul suedez al Afacerilor Externe informaţii care susţin afirmaţiile sale privind un acord de imunitate, pe care l-ar fi încheiat cu americanul Richard Holbrooke. Ministrul Carl Bildt, fost mediator în conflictul din fosta Iugoslavie, a fost interogat la 13 august de avocatul lui Karadzici. (I.C.):

×
Subiecte în articol: externe