x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg avertizează că reducerea susţinerii SUA pentru Ucraina ar favoriza Rusia şi China

Stoltenberg avertizează că reducerea susţinerii SUA pentru Ucraina ar favoriza Rusia şi China

28 Oct 2022   •   21:01
Stoltenberg avertizează că reducerea susţinerii SUA pentru Ucraina ar favoriza Rusia şi China
Sursa foto: Hepta

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledează pentru menţinerea sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina şi după scrutinul parlamentar din noiembrie, avertizându-i pe politicienii republicani că o eventuală reducere a implicării SUA în Europa ar consolida poziţiile Rusiei şi Chinei.

În contextul alegerilor din SUA, eventuala schimbare a majorităţii în Congres în favoarea Partidului Republican riscă să conducă la reducerea susţinerii pentru acţiunile preşedintelui Joseph Biden, membru al Partidului Democrat, de a oferi asistenţă militară masivă Ucrainei în războiul cu Rusia.

Jens Stoltenberg este încrezător că Washingtonul va menţine sprijinul pentru Kiev, dar avertizează asupra efectelor unei potenţiale diminuări a implicării americane în Europa. "Prezenţa Statelor Unite, dar şi a Canadei în Europa este esenţială pentru forţa şi credibilitatea relaţiei transatlantice", afirmă Jens Stoltenberg într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Stoltenberg avertizează că recentele progrese pe câmpul de luptă înregistrate de Kiev nu ar fi fost posibile fără susţinerea aliaţilor din cadrul NATO. Secretarul general NATO a lansat un apel adresat sentimentelor mai dure împotriva Chinei ale politicienilor din Partidul Republican şi din Partidul Democrat.

O Rusie victorioasă "ar fi rea pentru noi toţi din Europa şi din America de Nord, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică, întrucât le va transmite un mesaj liderilor autoritarişti, nu doar lui Putin, ci şi Chinei, că prin utilizarea forţei militare brutale îşi pot atinge obiectivele", subliniază Stoltenberg.

Secretarul general al NATO se declară totuşi optimist că Statele Unite nu vor retrage curând sprijinul pentru Europa sau pentru Ucraina. "Sunt încrezător că după alegerile parţiale din SUA va exista în continuare o majoritate clară în Congres, în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, pentru menţinerea sprijinului semnificativ pentru Ucraina", a insistat Stoltenberg.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg