x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg consideră că NATO ar fi putut face mai mult să împiedice invazia Rusiei în #Ucrain

Stoltenberg consideră că NATO ar fi putut face mai mult să împiedice invazia Rusiei în #Ucrain

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2024   •   20:40
Stoltenberg consideră că NATO ar fi putut face mai mult să împiedice invazia Rusiei în #Ucrain
Sursa foto: Hepta

NATO ar fi putut face mai mult pentru a înarma Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat şeful alianţei militare occidentale, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul german FAS, informează Reuters.

"Acum oferim materiale militare (pe timp) de război - atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul", a apreciat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evidenţiat reticenţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le solicitase înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia vor escalada.

După începerea războiului, Ucraina, care nu este membră a NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, la capătul unei ezitări iniţiale.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunţa în octombrie la funcţia sa de la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anunţat în iunie ca următorul secretar general al organizaţiei.

În interviu, Stoltenberg a apreciat că încheierea războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.

"Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei'', a spus el.

Stoltenberg a refuzat să confirme dacă va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen funcţia de preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen după plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS că are "multe opţiuni" şi că va locui la Oslo.

AGERPRES

×