x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strauss-Kahn: Zona euro nu este în pericol

Strauss-Kahn: Zona euro nu este în pericol

25 Mai 2010   •   00:00

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a reiterat, marţi, ideea că zona euro nu se află în pericol, în condiţiile în care bursele internaţionale şi moneda unică europeană au înregistrat scăderi puternice din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor.

Potrivit agenţiilor europene de presă, Strauss-Kahn, aflat în Brazilia, a spus: "Nu există un pericol pentru zona euro. Traversăm o perioadă foarte agitată din cauza măsurilor de austeritate din Grecia şi a lipsei de încredere în zona euro. (...) În Spania există multă rigiditate, piaţa muncii nu funcţionează. Chiar şi în periodele favorabile au existat mulţi şomeri, mulţi angajaţi pe termen scurt. Toate acestea arată că piaţa muncii nu funcţionează". Şeful FMI a arătat că piaţa muncii trebuie să fie mai eficace, iar angajările şi concedierile să se facă similar cu procedurile la nivel european.

SALARII REDUSE PENTRU PRIMARII ŞI PARLAMENTARII SPANIOLI
La scurt timp după ce directorul general al FMI a vorbit, în cadrul unei dezbateri televizate organizate în Brazilia, despre cazul Spaniei în contextul crizei economice, liderii tuturor grupurilor parlamentare din Spania au decis marţi o reducere a salariilor cu zece la sută pentru toţi membrii Legislativului, iar Federaţia municipiilor şi provinciilor (FEMP) a anunţat o reducere de 0,25%-15% pentru toţi primarii din ţară.

Reducerile de 15% vor fi aplicate edililor care câştigă cât premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero sau cât miniştrii Guvernului. Primarii care câştigă cât secretarii de stat vor avea venituri mai mici cu zece la sută, iar edilii cu salarii mici vor câştiga mai puţin cu 0,25 la sută. Aceste măsuri, anunţate încă de săptămâna trecută de Executivul de la Madrid, vor fi operate începând cu iunie 2010 şi până la sfârşitul anului 2011.

×
Subiecte în articol: externe