x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Striviti de acoperis - Si un roman mort in Polonia?

Striviti de acoperis - Si un roman mort in Polonia?

de Ana Ilie    |    30 Ian 2006   •   00:00
Striviti de acoperis - Si un roman mort in Polonia?

Cel putin 65 de persoane, printre care si un cetatean de origine romana, si-au pierdut viata si alte 141 au fost ranite intr-un tragic accident petrecut in Polonia, dupa ce acoperisul unei sali de expozitie s-a prabusit sub greutatea zapezii.

Polonezii au incetat ieri, in jurul orelor pranzului, sa mai caute supravietuitori in mormanul de fiare care a fost odata sala de expozitie din orasul Chorzow. Pe timpul noptii, termometrele au coborat pana la - 17 grade Celsius, ingreunand mult cautarile disperate ale celor 1.300 de pompieri, soldati, politisti si lucratori la serviciile de urgenta, dar si reducand dramatic sansele eventualilor supravietuitori.

Salvatorii polonezi au lucrat fara incetare la degajarea daramaturilor pe un frig siberian. Sala de expozitie de la Chorzow a devenit o adevarata capcana a mortii, in care au fost prinsi sute de oameni, dupa ce partea centrala a acoperisului s-a prabusit. Accidentul a avut loc sambata, la ora locala 17:15, cand sala era plina ochi cu persoane venite pentru o expozitie columbofila internationala, "Porumbelul 2006".

MARTURII DIN INFERN. "Am auzit un zgomot groaznic, apoi acoperisul s-a prabusit, am avut un noroc teribil", a povestit pentru AFP Henk Weerde, un veterinar belgian de 60 de ani, ranit la cap. "Am auzit un zgomot ca si cum s-ar fi rupt un bat de chibrit si oamenii au intrat imediat in panica, realizand ce se intampla", a declarat un supravietuitor pentru televiziunea particulara TVN24. "Am inceput sa alerg si ceva a cazut pe mine, altii s-au impiedicat de mine si am reusit sa ma tarasc afara in genunchi si coate", a mai spus acesta. "Eram asezat la doi metri de partea de acoperis care s-a prabusit. Totul s-a petrecut foarte repede, in trei secunde", a explicat, de pe patul de spital, si Jan Panek. "Daca acoperisul se prabusea cu o ora mai devreme, ar fi fost un adevarat masacru. Sala de expozitie era atunci plina ochi cu lume. Erau atat de multe persoane, ca nu ne puteam misca decat cu greu", a mai povestit supravietuitorul. Si autoritatile cred ca bilatul, desi grav, putea fi mult mai mare. Constructia metalica a fost construita la sfarsitul anilor 1990, pentru a putea primi pana la 700 de persoane, insa, la momentul incidentului, in sala de expozitie nu mai era multa lume. Cauzele accidentului sunt insa neclare. Desi unii spun ca acoperisul s-a prabusit sub greutatea zapezii, sunt si voci care declara ca zapada era curatata tot timpul. O alta varianta ar fi ca au cedat barele de otel care sustineau acoperisul, din cauza frigului extrem.

AUTORITATILE. Imediat dupa tragedie, presedintele polonez, Lech Kaczynski, a decretat doliu national. Premierul Kazimierz Marcinkiewicz, care nu se afla departe, in statiunea de schi Zakopane, s-a deplasat la locul accidentului si apoi la spital, la supravietuitori. Marcinkiewicz a asistat, la catedrala din Katowice, la mesa organizata in memoria victimelor.

Israelul si Germania au anuntat deja ca sunt gata sa ofere ajutor polonezilor. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a declarat ieri ca se poarta discutii "pentru a vedea cum putem sa ne implicam. Vom trimite ajutoare umanitare si, daca va fi nevoie, va fi deplasat personal specializat la interventii in situatii de urgenta".

Accidentele de tipul celui din Polonia s-au inmultit in ultima perioada. La inceputul lunii ianuarie, acoperisul unui patinoar din statiunea germana Bad Reichenhall s-a prabusit sub greutatea zapezii, omorand 15 persoane. Cu doar o luna inainte, cel putin 14 persoane, dintre care 10 copii, au fost ucise cand acoperisul unei piscine din regiunea Urali din Rusia a cedat, se pare, tot din cauza caderilor masive de zapada.

MAI RAU
"Daca acoperisul se prabusea cu o ora mai devreme, ar fi fost un adevarat masacru. Sala de expozitie era atunci plina ochi cu lume" - Jan Panek

SUPRAVIETUITOR
"Am auzit un zgomot groaznic, apoi acoperisul s-a prabusit, am avut un noroc teribil" - Henk Weerde

DISPARUT
Printre cei 66 de morti se pare ca se numara si un roman. Potrivit consulului Romaniei la Varsovia, Ion Preda, un cetatean belgian de origine romana, Valentin Mandica in varsta de aproximativ 45 de ani, reprezentant al unei firme belgiene, este dat disparut. Informatia nu a fost insa confirmata oficial. Intre 50 si 100 de belgieni au participat la acest eveniment si trei dintre acestia sunt dati disparuti, iar unul mort, potrivit autoritatilor poloneze. Belgienii sustin ca au trei cetateni raniti, insa nici un mort. "Trei belgieni au fost spitalizati, doi au parasit deja spitalul si al treilea, lovit la cap, ramane internat", a declarat pentru AFP Filip Desprets, purtatorul de cuvant al MAE belgian la Bruxelles. Potrivit polonezilor, 13 straini, de nationalitate germana, ceha, belgiana, olandeza sau slovaca, sunt fie morti, fie disparuti.
×
Subiecte în articol: externe prăbuşit expozitie