Aproximativ jumătate din decesele provocate de infecția cu coronavirus au loc în aziluri, arată un studiu al London School of Economics bazat pe datele oficiale din cinci ţări europene, transmite PA.
LTCPN (Long Term Care Policy Network), o reţea internaţională pentru politicile de îngrijire pe termen lung, a prelucrat informaţiile din Belgia, Franţa, Irlanda, Italia şi Spania.
Rezultatele au fost publicate după ce lideri ai mediului de afaceri britanic au susţinut că din bilanţurile oficiale sunt eliminate decesele bătrânilor instituţionalizaţi.
O organizaţie de îngrijire estimează că în Marea Britanie au murit în aziluri peste 1000 de oameni, iar baroneasa Altmann (Rosalind Miriam Altmann, membră a Camerei Lorzilor) a scris în ziarul Daily Mail că rezidenţii din azilurile pentru vârstnici refuzaţi de spitale sunt 'abandonaţi ca mieii la tăiere'.
Raportul arată că imaginea cea mai clară a mortalităţii cauzate de coronavirus în aziluri o oferă Irlanda, unde există un sistem centralizat de colectare a informaţiilor privind epidemia de COVID-19. Până sâmbătă, 6444 de cazuri şi 288 de decese, din care 1556, respectiv 54%, au fost în rândul persoanelor aflate în instituţii de îngrijire.
Cele mai recente date din Belgia indică 1405 decese provocate de coronavirus în aziluri,ceea ce înseamnă 42% din total.
În Spania, pe baza informaţiilor preluate de presă de la guvernele provinciilor timp de o lună procentul este de 57% (8345 de morţi în aziluri de bătrâni) până la 8 aprilie.
În Italia, dintr-un studiu efectuat în 577 de aziluri,10% din total, s-a extrapolat o proporţie de 53%.
În Franţa, datele de la Ministerul Sănătăţii arată 44,6%.
Medicul-şef al Regatului Unit, profesorul Chris Whitty, a declarat că s-au înregistrat focare de epidemie în 13,5% din azilurile britanice şi a afirmat că ar dori să crească numărul de teste în aceste locuri. Î
Matthew Reed, directorul organizaţiei caritabile Marie Curie, spune că datele deceselor în spitale, anunţate zilnic de autoritățile britanice, nu iau în calcul morţii din aziluri.
Datele provizorii ale Oficiului Naţional de Statistică din 7 aprilie arată că 1 din 14 cazuri de decese provocate de coronavirus în Anglia şi Ţara Galilor ar putea avea loc în afara spitalelor.