x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA a suspendat acordarea de vize pentru Honduras

SUA a suspendat acordarea de vize pentru Honduras

26 Aug 2009   •   00:00

Statele Unite ale Americii vor suspenda începând de miercuri acordarea de vize cetăţenilor din Honduras, mai puţin în cazurile de urgenţă, cu scopul de a contribui la încheierea crizei ce a urmat loviturii de stat din această ţară din America Centrală, a anunţat marţi Departamentul de Stat, citat de AFP.



SUA au decis să "suspende acordarea de vize neurgente, cu excepţia vizelor de imigranţi, la ambasada de la Tegucigalpa, începând de miercuri", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ian Kelly, într-un comunicat. Purtătorul de cuvânt a explicat că această decizie este menită să exercite presiune asupra autorităţilor de facto din Honduras pentru ca acestea să accepte revenirea la putere a preşedintelui Manuel Zelaya, înlăturat în urma unei lovituri de stat la 28 iunie.

O delegaţie ministerială a Organizaţiei Statelor Americane /OSA/ a sosit luni în Honduras pentru a încerca să convingă guvernul lui Roberto Micheletti, aflat la conducere din 28 iunie, însă nerecunoscut de instituţiile internaţionale.

"Pentru a ne exprima sprijinul faţă de această delegaţie şi din cauza reticenţei regimului de facto să semneze acordul de la San Jose, Departamentul de Stat american este pe cale să reexamineze întreaga noastră politică de vize pentru Honduras. Suntem ferm convinşi că o soluţie negociată este soluţia potrivită şi că acordul de la San Jose este cea mai bună soluţie", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit AFP, Micheletti refuză categoric revenirea lui Zelaya la putere până la finalul mandatului acestuia, punct central al "Acordului de la San Jose", planul de ieşire din criză propus de mediatorul Oscar Arias, preşedintele Republicii Costa Rica.

×
Subiecte în articol: externe