x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA acuză Iranul că „a minţit”, livrând petrol Siriei, deşi s-a angajat să nu o facă

SUA acuză Iranul că „a minţit”, livrând petrol Siriei, deşi s-a angajat să nu o facă

13 Sep 2019   •   19:30
SUA acuză Iranul că „a minţit”, livrând petrol Siriei, deşi s-a angajat să nu o facă

Statele Unite au acuzat Iranul că „a minţit” statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei, după ce s-a angajat să nu facă acest lucru, relatează AFP.

Nava „Grace 1”, redenumită apoi „Adrian Darya 1”, a fost reținută în iulie în largul Gibraltarului, după care, la mijlocul lunii august, i s-a permis să plece din nou prin acest teritoriu britanic, ale cărui autorităţi au dat asigurări că au primit promisiunea scrisă a Iranului de a nu trimite în Siria cele 2,1 milioane de barili de petrol pe care le transporta. Teheranul neagă însă că a luat un astfel de angajament.

Petrolierul a fost apoi semnalat în portul sirian Tartus, iar Londra a acuzat marţi Teheranul că a livrat petrolul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad (foto) în ciuda asigurărilor sale.

„Tocmai am văzut în direct cum regimul iranian nu şi-a respectat cuvântul pe care l-a dat Uniunii Europene, conform căruia nava nu va livra petrolul către regimul ucigaş al lui Al-Assad”, a declarat la rândul său, joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

„Regimul iranian a livrat petrolul Siriei” şi „a minţit în această privință atât Uniunea Europeană, cât şi comunitatea internaţională”, a adăugat ea, în faţa presei la Washington.

Întrebată dacă SUA au elemente pentru a susţine această acuzaţie, ea a răspuns: „Nu aş fi spus-o în faţa camerei dacă nu era cazul”.

„Aceasta se înscrie în seria de minciuni a regimului iranian din ultimii 40 de ani", a mai declarat ea.

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: bashar al-asaad siria iran