x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Alegeri parlamentare cu un impact uriaș 

SUA: Alegeri parlamentare cu un impact uriaș 

07 Noi 2022   •   09:40
SUA: Alegeri parlamentare cu un impact uriaș 

Va reuşi Joe Biden să-şi păstreze majorităţile fragile din Congres? Sau va preda controlul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor republicanilor, care vor încerca să obstrucţioneze politicile preşedintelui american? Răspunsul la aceste întrebări ce pot influența soarta lumii va fi dat mâine, 8 noiembrie, la alegerile parlamentare de la mijlocul, sau de la jumătatea mandatului, comentează AFP.

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi pe guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms” cum sunt ele numite, devin, de fapt, un referendum la adresa președinției americane. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot negativ, alegătorii sancționând politica de până atunci a ocupantului de la Casa Albă.

Cine sunt aleșii

Numele șefului de la Casa Albă nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă. În schimb, așa cum se întâmplă o dată la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse la bătaie. De asemenea, în Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime dintre acestea vor fi reînnoite pe 8 noiembrie, adică 35 de locuri.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe. Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

Impact decisiv

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara și, datorită rolului jucat de SUA, în întreaga lume.

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt. „Americanii sunt cei care aleg”, a declarat preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot”, a precizat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă intensă contra inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidaţii republicani au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie, Anthony Fauci, şi a ministrului Justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Republicanii, favoriți în sondaje

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari să obțină în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară, suficient pentru a-şi asigura majoritatea. În Senat, democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Referendum asupra președinției

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui. Aceste alegeri sunt însă şi un test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care vizează candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul de mâine ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

În funcție de ce se va întâmpla mâine, candidații pentru Casa Albă își vor structura strategiile pentru următorii doi ani.

×