La câteva ore după masacrul din Las Vegas, soldat cu 59 de morți și 530 de răniți, liderii democrați și numeroase voci din tabăra republicană au cerut restricții majore în privința vânzării armelor de foc pe teritoriul SUA. Același lucru se întâmplase și în 2016, după carnajul din Orlando, însă Senatul american -dominat de republicani- a respins până acum toate propunerile de înăsprire a regimului de control asupra armamentului.
Când a ajuns la etajul 32 al camerei de hotel de unde Stephen Paddock trăsese mii de gloanțe asupra mulțimii adunate la concertul country din Las Vegas, poliția a descoperit zece valize pline cu arme. Asasinul avea în jurul său 23 de arme de foc, între care și puști semiautomate. Ulterior, în locuința lui Paddock au fost găsite alte 19 arme, lunete, dispozitive capabile să transforme puștile semiautomate în armament automat, expozibili și mii de cartușe. Familia sa a recunoscut apoi că bărbatul făcuse o adevărată pasiune pentru arme. Congresul trebuie să iasă din letargie și să restricționeze cel de-al Doilea Amendament al Constituției, care acordă cetățenilor americani dreptul de a avea arme, a tunat Chris Murphy, senator democrat de Connecticut, imediat după măcelul de lângă „Mandalay Bay Hotel”. „Situația trebuie să înceteze. Este exasperant că, în Congres, colegii mei se tem atât de tare de industria armelor, încât se prefac că nu există răspunsuri de politică publică petru această epidemie”, a spus el. În ultimii ani, americanii și-au putut procura de la magazin armament militar periculos, modificat pentru a putea fi vândut civililor. Ulterior, aceste arme pot fi adaptate însă, revenind la capacitatea distructivă inițială. „Nu ar trebui să vindem acest tip de armament populației civile (…) Nicio altă națiune occidentală nu are un număr atât de mare de arme devastatoare ca noi”, a avertizat generalul american în rezervă, Stan McChrystal, fost comandant al trupelor SUA în Afganistan, citat de site-ul „Breitbart”. De cealaltă parte, reprezentanții influentei grupări de lobby în favoarea armelor de foc, “National Rifle Association” (NRA), care a susținut activ candidatura lui Trump la președinția americană, afirmă că tragedia din Las Vegas nu putea fi evitată, iar de vină nu este proliferarea armelor în rândul civililor.
În ajutorul NRA a sărit chiar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, care a oferit, ieri, contraexemplul orașului Chicago, unde criminalitatea este foarte mare, deși au fost luate legi dure în privința armelor de foc.