Departamentul Justiţiei Statelor Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală şi a anunţat joi reluarea execuţiilor persoanelor condamnate de tribunale federale, programând imediat execuţiile pentru cinci deţinuţi federali, informează Reuters şi AFP.
"Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislaţia adoptată de reprezentanţii poporului în ambele camere ale Congresului şi semnată de preşedinte", a declarat procurorul general William Barr într-un comunicat.
"Departamentul Justiţiei susţine statul de drept - şi le datorăm victimelor şi familiilor acestora continuarea punerii în aplicare a sentinţei impuse de sistemul nostru de justiţie".
Departamentul Justiţiei a anunţat că a programat execuţiile pentru cinci deţinuţi federali care au fost condamnaţi pentru "crime cumplite şi infracţiuni sexuale". Execuţiile, care nu au mai fost practicate la nivel federal din 2003, vor fi efectuate în luna decembrie a acestui an şi în ianuarie 2020, potrivit anunţului.
Printre aceşti deţinuţi figurează Daniel Lewis Lee, un adept al "supremacismului alb" condamnat în Arkansas pentru uciderea celor trei membri ai unei familii inclusiv o fată de opt ani.
Un alt condamnat dintre cei cinci este Lezmond Mitchell, găsit vinovat de un juriu din Arizona că a înjunghiat o bunică de 63 de ani şi a forţat-o pe nepoata acesteia să stea lângă corpul ei fără viaţă într-o călătorie cu maşina, înainte de a-i tăia fetei gâtul.
"Fiecare dintre aceşti deţinuţi şi-au epuizat apelurile şi remediile post-condamnare", a declarat departamentul, adăugând că toate cele cinci execuţii vor avea loc la Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana (nord-estul SUA).
Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele. Dintre cele 25 de execuţii finalizate în 2018, treisprezece au avut loc doar în statul Texas.
La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003.
Tribunalele federale pronunţă rar pedepse cu moartea şi numai aproximativ 60 de persoane sunt în această situaţie în penitenciarele federale, potrivit Centrului de Informaţii privind Pedepsele cu Moartea (DPIC).
Preşedintele american Donald Trump a cerut creşterea utilizării pedepsei cu moartea pentru traficanţii de droguri şi autorii atacurilor în masă.
AGERPRES