Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se întâlnesc în aceste zile pentru a da drumul controlat la rezervele de petrol, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului neo-zeelandez al Energiei.
"Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară", a precizat acesta.
Este a treia oară în ultima jumătate de an cânt Statele Unite accesează rezervele strategive de petrol iar acum este vorba despre o cantitate record de 180 de milioane de barili.
Războiul din Ucraina a provocat o explozie a prețurilor, cotația barilului Brent din Marea Neagră ajungând la 139 de dolari, cel mai mare din 2008. Înainte de conflict, cotația acestuia se situa sub 100 de dolari.
Totodată, Rusia are unele dintre cele mai mari resurse de petrol din lume, acoperind circa 10% din piață. Se așteaptă însă ca restricțiile să reducă achizițiile cu 3 milioane de barili pe zi începând cu luna aprilie, potrivit IEA. Rusia exportă 4-5 milioane de barili de petrol/zi.
Statele IEA au hotărât, la începutul lunii martie, să acceseze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice. Jumătate provine din cea a SUA iar restul de la statele G7.
IEA a fost constituită în anul 1974, ca urmare a crizei petrolului din 1973, are sediul la Paris și este alcătuită din 29 de țări.