x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: După ce i-au spionat, autorităţile introduc măsuri de protecţie a ziariştilor

SUA: După ce i-au spionat, autorităţile introduc măsuri de protecţie a ziariştilor

de Istvan Deak    |    14 Iul 2013   •   16:00
SUA: După ce i-au spionat, autorităţile introduc măsuri de protecţie a ziariştilor

Autorităţile americane, aflate sub tirul criticilor pentru că au spionat ziarişti în cadrul unor anchete privind cazuri de terorism, au prezentat noi reguli destinate să amelioreze protecţia organelor de presă.

Departamentul american al Justiţiei a indicat faptul că va înăspri în special criteriile privind interceptarea comunicaţiilor organelor de presă şi va crea un Comitet de verificare a media pentru a informa Departamentul Justiţiei. Acesta a obţinut în 2012, fără a preveni agenţia Associated Press, listarea convorbirilor telefonice a aproximativ 100 de ziarişti ai agenţiei, timp de două luni, provocând preocuparea apărătorilor libertăţii presei. Încerca astfel să ancheteze o scurgere de informaţii aflată la originea unui articol privind o operaţiune a CIA în Yemen, care ar fi împiedicat, în primăvara lui 2012, un complot al organizaţiei teroriste Al-Qaida.

"Departamentul Justiţiei este decis să asigure securitatea naţiunii noastre şi să-i protejeze pe cetăţenii americani, asigurând în acelaşi timp libertatea presei”, a declarat secretarul Justiţiei, Eric Holder.

Administraţia Obama a justificat interceptarea convorbirilor printr-un caz de forţă majoră, într-o situaţie care "îi punea în pericol pe americani”. Peste 50 de grupuri media americane au protestat la adresa acestei proceduri de interceptare a convorbirilor, considerată excesivă şi fără precedent.

La rândul său, Consiliul Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA) şi-a exprimat "preocuparea şi consternarea” faţă de informaţiile privind obţinerea pe ascuns de către autorităţile americane a înregistrărilor convorbirilor telefonice ale unor ziarişti de la Associated Press. Aceasta reprezintă "o încălcare gravă a libertăţii presei şi un atac la adresa unei organizaţii respectate pe plan mondial pentru activitatea sa jurnalistică independentă”, se arată într-un comunicat al consiliului EANA cu sediul la Viena.
Comunicatul, semnat de preşedintele EANA, Peter Kropsch (totodată director general al agenţiei austriece de presă APA), şi de secretarul general al EANA, Erik Nylen, aminteşte că posibilitatea agenţiilor de presă de a furniza informaţii obiective în probleme de interes public, fără interferenţa Guvernului constituie "piatra unghiulară” a democraţiei. În acelaşi timp, EANA îşi manifestă sprijinul faţă de ziariştii de la Associated Press în condamnarea "a ceea ce pare a fi încălcarea unor principii fundamentale”.

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă, Eric Holder a răspuns că aceste scurgeri, referitoare la un presupus complot pus la cale de organizaţia teroristă Al-Qaida, erau "printre cele mai grave, dacă nu cele mai grave” pe care le-a văzut vreodată "cu începere din 1976”, an care marchează debutul carierei sale în cadrul justiţiei americane.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a cerut SUA să adopte în regim de urgenţă o lege care să protejeze sursele jurnaliştilor.

EANA - Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă - reuneşte 30 de agenţii de presă din întreg spaţiul european.

×
Subiecte în articol: eric holder