x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îi permit lui Lavrov din Rusia să călătorească la Națiunile Unite

SUA îi permit lui Lavrov din Rusia să călătorească la Națiunile Unite

13 Sep 2022   •   22:05
SUA îi permit lui Lavrov din Rusia să călătorească la Națiunile Unite
Sursa foto: Hepta

SUA i-au acordat ministrului rus de externe Serghei Lavrov o viză pentru a se deplasa la New York, săptămâna viitoare, la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la Națiunile Unite, cu jumătate din delegația solicitată de Moscova, a declarat marți o sursă diplomatică rusă, citată de Reuters.

Moscova ceruse Washingtonului 56 de vize, potrivit unei scrisori adresate pe 2 septembrie secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de către ambasadorul rus la ONU, Vassil Nebenzia. Sursa diplomatică rusă a declarat marți că Statele Unite au aprobat 24 de vize.

De asemenea, Nebenzia menționase în scrisoarea sa că echipajul avionului lui Lavrov nu a primit vize. Nu a fost clar dacă Washingtonul a acordat vize pentru echipajul de zbor rusesc sau dacă Lavrov va trebui să zboare cu o linie comercială spre New York.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns solicitării de informații.

Reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU începe pe 20 septembrie.

În conformitate cu acordul ONU din 1947, Statele Unite trebuie, în general, să permită accesul diplomaților străini la Națiunile Unite. Însă Washingtonul afirmă că poate refuza acordarea de vize din motive de securitate, terorism și politică externă.

Organizația Națiunilor Unite a declarat la începutul acestei luni că discută cu Statele Unite despre problema vizelor rusești.

Relația dintre Statele Unite și Rusia s-a rupt de când Moscova a invadat Ucraina.

Marți, Kremlinul a declarat că Statele Unite „își încalcă obligațiile” prin faptul că nu eliberează vize delegației complete a Rusiei și a afirmat că va trage la răspundere Națiunile Unite și Statele Unite pentru această situație.

Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că își iau în serios obligațiile de țară gazdă a ONU și că dosarele de viză sunt confidențiale în conformitate cu legislația americană, astfel că nu pot comenta cazurile individuale.

(sursa: Mediafax)

×