x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA nu pot lupta pe două fronturi. Înarmarea la foc automat a Ucrainei aruncă Taiwanul în brațele Chinei

SUA nu pot lupta pe două fronturi. Înarmarea la foc automat a Ucrainei aruncă Taiwanul în brațele Chinei

de Şerban Mihăilă    |    02 Feb 2023   •   07:00
SUA nu pot lupta pe două fronturi. Înarmarea la foc automat a Ucrainei aruncă Taiwanul în brațele Chinei
Sursa foto: Hepta

Fluxul continuu de armament american în sprijinul Kievului provoacă la Washington o îngrijorare tot mai mare. Numeroși congresmeni, precum și foști sau actuali lideri ai Pentagonului consideră că ajutorul militar acordat la nesfârșit ucrainenilor afectează atât capacitatea SUA de a descuraja China să invadeze Taiwanul, cât și șansele forțelor americane de a câștiga un conflict regional contra chinezilor, în eventualitatea declanșării unui astfel de scenariu. Criticii reamintesc Casei Albe că Beijingul este principalul inamic al SUA, iar America nu poate lupta pe două fronturi în același timp.

O analiză publicată de un prestigios grup american de experți avertizează că, în situația actuală, SUA ar rămâne în mai puțin de o săptămână fără muniții cu rază lungă de acțiune și fără arme de precizie, într-un război cu China pentru apărarea Taiwanului.

„Statele Unite au fost lente în reaprovizionarea propriului arsenal, iar Departamentul american al Apărării a contractat doar o parte din armele pe care le-a trimis în Ucraina”, a menționat, în raport, Seth Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

„O descurajare eficientă depinde, în mare parte, de existența unor stocuri suficiente de muniții și alte sisteme de arme. Aceste provocări nu sunt noi. Cu toate acestea, ceea ce este diferit acum este faptul că Statele Unite ajută direct Ucraina într-un război convențional de tip industrial cu Rusia - cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace - și că tensiunile cresc între China și Statele Unite în regiunea indo-pacifică”, a mai avertizat el

De cealaltă parte, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, s-a grăbit să respingă concluziile acestei analize: „Sunt încrezător că, indiferent de situația la nivel global, armata Statelor Unite va fi pregătită să facă față oricăror solicitări care îi vor fi făcute, așa cum procedează de altfel de foarte multă vreme!”.

În pofida asigurărilor primite din partea Departamentului Apărării, numeroși experți în domeniul apărării și membri ai Congresului exprimă tot mai multă îngrijorare în legătură cu acest subiect.

„China este principalul dușman!”

„În ciuda argumentelor contrare, a devenit din ce în ce mai clar faptul că Ucraina ne distrage atenția de la prioritățile noastre declarate: Asia, China și Taiwan. Putem să recunoaștem acest lucru și să încercăm să ne adaptăm. Sau putem să negăm această evidență și să plătim prețul mai târziu!”, a scris Elbridge Colby, un oficial de rang înalt din domeniul apărării în administrația Trump, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Este deosebit de important să ținem cont de realitate, deoarece 1) războiul din Ucraina nu pare că se va încheia prea curând 2) echilibrul militar asupra Taiwanului se deteriorează”, a adăugat el.

La rândul său, senatorul republican Josh Hawley, membru al Comisiei pentru Servicii Militare, a scris pe Twitter, după ce administrația Biden a anunțat că trimite tancuri în Ucraina: „Un alt război fără sfârșit, în timp ce China se dezlănțuie nestingherită!”.

„Am trimis atât de multe muniții, atât de multe echipamente militare, încât perspectiva de a purta un război contra Chinei - ceea ce cred că este foarte probabil și, sincer, ar constitui un conflict împotriva unui adversar mult mai periculos - mă îngrijorează extrem de mult. Mă tem că accentul pus pe Rusia se face în detrimentul Chinei!”, a declarat recent, pentru „Fox”, și senatorul republican J.D. Vance, un veteran al Marinei americane.

„Din păcate, nu putem lupta cu doi inamici în același timp și, indiferent dacă ne luptăm cu chinezii - Doamne ferește, direct sau indirect -, pe parcurs, în următorii 20 sau 30 de ani, trebuie să ne concentrăm acolo unde este adevărata problemă. În opinia mea, aceasta este China!”, a adăugat Vance.

Ucrainenii lasă SUA fără arme

Un alt raport recent al administrației de la Washington a avertizat că războiul din Ucraina încetinește deja eforturile SUA de înarmare a Taiwanului.

„Devierea stocurilor existente de arme și muniții către Ucraina și problemele provocate lanțului de aprovizionare de către pandemie au exacerbat o întârziere considerabilă în livrarea armelor deja aprobate pentru vânzare în Taiwan, subminând gradul de pregătire a insulei”, susținea Comisia de Revizuire Economică și de Securitate SUA-China, în raportul său din noiembrie, înaintat Congresului american.

Recenta decizie a Casei Albe de a trimite tancuri „Abrams M1A2” în Ucraina ar putea, de asemenea, să încetinească livrarea de tancuri către Taiwan.

Există o singură uzină în Lima, Ohio, care asamblează astfel de echipamente, iar aceasta este deja plină de noi comenzi de tancuri pentru Taiwan și Polonia. Taiwanul a comandat 108 tancuri „M1A2” în 2019, iar primele sunt așteptate să fie livrate în 2024, iar Polonia a solicitat 250 de unități „M1A2”, care vor fi trimise începând cu 2025, nota, recent, „Politico”. Noile tancuri destinate Poloniei urmează să înlocuiască 250 de tancuri T-72 mai vechi, pe care Varșovia le-a oferit Ucrainei anul trecut.

Jones, vicepreședintele CSIS, a avertizat în raportul său că baza industrială a SUA nu este în prezent pregătită să susțină un război prelungit cu China, cu atât mai puțin cu doi adversari în același timp.

De asemenea, el a avertizat că fabricarea armelor americane depinde de materialele din China - o vulnerabilitate semnificativă nu numai pentru SUA, ci și pentru cei care depind de armele americanilor.

De exemplu, Jones a precizat că Beijingul deține un monopol aproape total asupra metalelor numite „pământuri rare”, esențiale pentru fabricarea diferitelor rachete și muniții. În plus, China s-a aliniat în mod tacit cu Rusia în războiul din Ucraina, ceea ce ar putea afecta disponibilitatea sa de a furniza SUA aceste materiale.

„Baza industrială de apărare a SUA nu este pregătită în mod adecvat pentru mediul de securitate competitiv care există acum. În prezent, aceasta funcționează la un ritm mai potrivit pentru un mediu de pace”, a scris Jones.

„Aceste probleme sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece China investește masiv în muniții și achiziționează sisteme de armament și echipamente de vârf, de cinci până la șase ori mai repede decât Statele Unite, potrivit unor estimări ale guvernului american”, a mai subliniat el.

La rândul lor, liderii Marinei și-au exprimat recent îngrijorarea că înarmarea Ucrainei ar putea îngreuna înarmarea adecvată a flotei americane, concentrată pe zona indo-pacifică.

Secretarul Marinei, Carlos Del Toro, a declarat recent: „În ceea ce privește livrările de sisteme de armament pentru lupta din Ucraina, într-adevăr, aceasta este întotdeauna o preocupare pentru noi. Monitorizăm acest lucru foarte, foarte atent. Nu aș spune că am ajuns încă acolo, dar dacă conflictul continuă încă șase luni, încă un an, cu siguranță continuă să tensioneze lanțul de aprovizionare în moduri ce devin o provocare!”.

Liderul minorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, care susține înarmarea Ucrainei, a cerut ca baza industrială americană să se intensifice. Cu toate acestea, susține CSIS, acesta nu va fi un proces rapid.

„Istoria mobilizării industriale sugerează că va dura ani de zile pentru ca baza industrială de apărare să producă și să livreze cantități suficiente de sisteme de arme și muniții esențiale și să recapitalizeze stocurile care au fost epuizate. S-ar putea să dureze și mai mult pentru a materializa instalațiile, infrastructura și echipamentele de capital, ceea ce face ca schimbările să fie importante acum”, a arătat Jones.

„Termenele pentru un posibil război se micșorează!”, a mai avertizat el.

Beijingul apasă pe accelerație

Deși actuala politică americană privind Taiwanul prevede menținerea unei „ambiguități strategice” asupra posibilității de a interveni militar pentru a apăra insula separatistă în cazul unei invazii, președintele Joe Biden a declarat în repetate rânduri că SUA vor trimite trupe dacă chinezii atacă.

În același timp, China a devenit tot mai agresivă în privința pretențiilor sale teritoriale asupra Taiwanului. „NBC News” a relatat, săptămâna trecută, că generalul Mike Minihan, șeful Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), a scris o notă în care prezice faptul că forțele americane vor intra în război cu China, în 2025. El consideră că SUA și Taiwanul vor fi preocupate de alegerile prezidențiale din ambele țări, oferindu-i președintelui chinez, Xi Jinping, ocazia de a ataca insula separatistă.

La rândul lui, Mike Pompeo, fost secretar de Stat și director al Agenției Centrale de Informații a SUA, este de acord că „armata noastră ar trebui să se pregătească”.

„Nu știu dacă în 2024 sau 2025 va veni acel moment, dar ar trebui să depunem o muncă grea, să ne pregătim sistemele militare spațiale, sistemele noastre cibernetice, iar apoi să muncim din greu pentru a continua să ne dezvoltăm, colaborând cu aliații și partenerii din regiune pentru a descuraja China să invadeze Taiwanul!”, a spus el.

„Este posibil ca această muncă să se deruleze deja. Mă rog ca președintele Biden și echipa sa să fie la înălțimea acestei sarcini și să fie serioși în această privință. Am văzut unele dovezi că lucrează la asta, dar nici pe departe suficient de repede sau de serios!”, a adăugat fostul șef al diplomației americane.

Pe 25 decembrie, China a lansat cea mai mare incursiune de până acum în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului. Beijingul a trimis 71 de avioane militare chineze în ADIZ, într-un interval de numai 24 de ore, 43 dintre acestea trecând și linia mediană a Strâmtorii Taiwan, granița neoficială dintre China și insula separatistă.

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a sugerat recent că 2027 este anul cel mai probabil pentru o invazie, dacă Xi este încă la putere și dacă China se confruntă cu probleme interne.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Taiwan China inarmare Ucraina SUA