x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îşi amplasează scutul doar în graniţele NATO

SUA îşi amplasează scutul doar în graniţele NATO

20 Oct 2009   •   00:00

Statele Unite nu au intenţia să instaleze elemente ale noului sistem antirachetă în ţări care nu fac parte din NATO, a declarat marţi adjunctul secretarului american al Apărării, Alexander Vershbow, aflat într-o vizită în Georgia, relatează AFP.



"Nu consultăm ţări care nu sunt în NATO. Nu intenţionăm să instalăm elemente ale noului nostru (proiect de apărare antirachetă) în ţări care nu sunt în NATO", a declarat acesta.
Vershbow a confirmat, de asemenea, că Washingtonul nu intenţionează să instaleze o bază militară în Georgia.

Ambasadorul Ucrainei la Washington a declarat vineri că sunt în curs negocieri în vederea unei posibile utilizări a radarelor ucrainene în cadrul dispozitivului american antirachetă din Europa. O asemenea eventualitate ar nemulţumi Moscova, care a criticat deja ambiţiile Ucrainei şi Georgiei privind integrarea în Alianţa Nord-Atlantică.

Statele Unite au renunţat în septembrie să instaleze un scut antirachetă în Polonia şi Cehia, un proiect pe care Rusia îl percepea ca fiind o ameninţare.
Casa Albă a hotărât să înlocuiască acest proiect, concentrat asupra unei posibile ameninţări balistice iraniene, cu un sistem care protejează mai degrabă împotriva tirurilor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Într-o altă ordine de idei, Alexander Vershbow a anunţat începerea consultărilor cu Rusia pe tema apărării antirachetă, după ce săptămâna trecută secretarul de Stat american, Hillary Clinton, îşi exprimase dorinţa pentru o cooperare "strânsă" cu Moscova în acest domeniu. "Am început consultări preliminare cu Rusia pe tema contribuţiilor pe care aceasta le-ar putea aduce (...) însă aceste discuţii sunt într-o fază foarte incipientă", a afirmat Vershbow.

Alexander Vershbow a precizat apoi că obiectivul vizitei sale la Tbilisi, inamic declarat al Moscovei după războiul care a opus cele două ţări în august anul trecut, este de a purta discuţii pe tema modalităţilor de modernizare a armatei georgiene şi de a o apropia de standardele NATO.

În condiţiile în care Moscova a criticat în mai multe rânduri Washingtonul că a vândut arme Georgiei, responsabilul american a avut grijă să nu dezvolte acest subiect sensibil. "Noi ne concentrăm asupra doctrinei, educaţiei şi antrenamentului" forţelor armate georgiene şi "nu adoptăm nicio măsură care ar fi contraproductivă pentru obiectivul nostru comun de pace şi stabilitate în regiune", a declarat el.
(Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe