x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură prin ricoșeu. SUA pun tunurile pe un batalion israelian 

Lovitură prin ricoșeu. SUA pun tunurile pe un batalion israelian 

de Şerban Mihăilă    |    23 Apr 2024   •   08:40
Lovitură prin ricoșeu. SUA pun tunurile pe un batalion israelian 

Liderii israelieni au luat foc, anunțând că se vor opune cu fermitate oricăror eventuale sancțiuni internaționale impuse vreunei unități militare evreiești acuzate pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului. Motivul? Presa din Israel a dezvăluit că administrația de la Washington intenționează să adopte primele sancțiuni contra armatei israeliene. 

Statele Unite vor impune sancțiuni batalionului israelian „Netzah Yehuda”, din cauza tratamentului aplicat de către membrii acestuia palestinienilor din Cisiordania, a anunțat presa israeliană.

Acuzații aduse „Netzah Yehuda”

Batalionul „Netzah Yehuda” a fost înființat în 1999, reunind evrei cu convingeri ultraortodoxe și alți recruți naționaliști religioși.

Guvernul a creat batalionul tocmai pentru ca aceste grupuri să poată funcționa în cadrul armatei, permițându-le să-și mențină practicile religioase, prin oferirea unor condiții speciale, precum acordarea de timp pentru rugăciuni și studiu și limitarea interacțiunilor cu femeile-soldat.

SUA au cerut demararea unei anchete penale, după ce soldații din „Netzah Yehuda” au fost acuzați că ar fi fost implicați în moartea unui american de origine palestiniană, în vârstă de 78 de ani, Omar Assad, care a decedat în urma unui atac de cord în 2022, după ce a fost reținut și a fost găsit, ulterior, abandonat pe un șantier.

O autopsie efectuată de palestinieni a stabilit că Assad a murit din cauza unui atac de cord provocat de stres, după ce ar fi fost bruscat.

Cazul a atras o atenție specială, din cauza dublei naționalități și a vârstei victimei, precum și a solicitării Departamentului de Stat al SUA de a investiga această moarte.

Armata israeliană a recunoscut că soldații i-au pus lui Assad un căluș cu o bandă de pânză și i-au încătușat mâinile, din cauza refuzului său de a coopera.

Deși comandantul batalionului „Netzah Yehuda” a fost mustrat și doi ofițeri au fost concediați, procurorii militari israelieni au decis să nu continue urmărirea penală, deoarece au concluzionat că nu există nicio legătură între erorile făcute de soldați și moartea lui Assad.

Potrivit avocatului apărării, oficialitățile medicale militare au constatat că este imposibil de stabilit dacă moartea lui Assad a fost provocată de comportamentul soldaților și că, oricum, aceștia nu puteau fi conștienți de starea medicală a victimei. 

În ultimii ani au existat alte câteva incidente, unele surprinse pe video, în care soldații din „Netzah Yehuda” au fost acuzați de abuzuri asupra deținuților palestinieni.

Batalionul a operat în principal în Cisiordania, înainte de a fi mutat din acest teritoriu palestinian, la sfârșitul anului 2022, după criticile care i-au fost aduse de către SUA. Recent, unitatea a acționat în Gaza.

Suspans și insinuări

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat recent că a făcut „evaluări” în privința acuzațiilor potrivit cărora Israelul ar fi încălcat un set de legi americane ce interzic acordarea de asistență militară persoanelor sau forțelor de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

Legile Leahy, trasate de senatorul Patrick Leahy la sfârșitul anilor ’90, interzic acordarea de sprijin militar persoanelor sau forțelor de securitate ce încalcă grav drepturile omului și care nu au fost aduse în fața justiției.

Blinken a precizat, de altfel, că un anunț în acest sens ar putea fi făcut „foarte curând”.

Reacție vehementă

Liderii israelieni au reacționat cu furie la dezvăluirile din presa israeliană privind posibilele sancțiuni americane.

Premierul Benjamin Netanyahu a calificat posibilitatea sancționării unității drept „culmea absurdității și o josnicie morală”, într-un moment în care forțele israeliene derulează războiul din Gaza împotriva Hamas. 

El a mai precizat că guvernul său va „acționa prin toate mijloacele” împotriva oricărei măsuri punitive. 

Benny Gantz, ministru în Cabinetul de război al țării, a vorbit cu Blinken și i-a cerut acestuia să „reconsidere o posibilă decizie” în acest sens. 

La rândul său, armata israeliană a anunțat că batalionul „Netzah Yehuda” este o unitate de luptă activă, care operează în conformitate cu principiile dreptului internațional.

Foarte posibil, vehicularea scenariului unor eventuale sancțiuni impuse batalionului „Netzah Yehuda” face parte din strategia administrației Biden de a tempera acțiunile militare ordonate de Cabinetul Netanyahu în Fâșia Gaza, acolo unde, potrivit estimărilor palestiniene, peste 30.000 de civili și-au pierdut viața de la începutul războiului. 

Cu toate acestea, într-un mesaj video difuzat în ajunul Paştelui evreiesc, Netanyahu a declarat pe un ton categoric: „În zilele următoare, vom creşte presiunea militară şi politică asupra Hamas, deoarece aceasta este singura modalitate de a ne elibera ostaticii şi de a obţine victoria!”.

Premierul israelian continuă să îşi anunțe astfel decizia de a lansa o ofensivă terestră în Rafah, pe care îl consideră ultimul mare bastion al Hamas.

Potrivit ONU, aproape un milion şi jumătate de palestinieni strămutaţi sunt adunaţi în acest oraş, situat în extremitatea sudică a teritoriului autonom.

×
Subiecte în articol: sua Israel armata sanctiuni