x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA evită intrarea în incapacitate de plată: „America poate răsufla ușurată”

Congresul SUA evită intrarea în incapacitate de plată: „America poate răsufla ușurată”

02 Iun 2023   •   09:30
Congresul SUA evită intrarea în incapacitate de plată: „America poate răsufla ușurată”
Sursa foto: Hepta

Senatul american a adoptat o lege bipartizană susținută de președintele Joe Biden care ridică plafonul de îndatorare a guvernului de 31.400 de miliarde de dolari, evitând ceea ce ar fi fost un prim default, potrivit Reuters.

Senatul a votat cu 63-36 pentru a aproba proiectul de lege care a fost adoptat miercuri de Camera Reprezentanților, în condițiile în care legislatorii s-au grăbit în urma unor luni de certuri partizane între democrați și republicani.

Departamentul Trezoreriei avertizase că nu va putea să-și plătească toate facturile la 5 iunie dacă Congresul nu va acționa până atunci.

„Evităm intrarea în incapacitate de plată în această seară”, a declarat joi liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

Biden a lăudat acțiunea promptă a Congresului. „Acest acord bipartizan este o mare victorie pentru economia noastră și pentru poporul american”, a afirmat președintele democrat într-o declarație, adăugând că va semna legea cât mai curând posibil. El a precizat că va face o declarație suplimentară vineri.

Înainte de votul final, senatorii au parcurs aproape toate amendamentele - respingându-le pe toate în timpul unei sesiuni nocturne, anticipând termenul limită de luni.

Prin această legislație, limita legală a împrumuturilor federale va fi suspendată până la 1 ianuarie 2025. Spre deosebire de majoritatea celorlalte țări dezvoltate, Statele Unite limitează valoarea datoriei pe care guvernul o poate împrumuta, indiferent de orice cheltuieli alocate de legislativ.

Schumer și omologul său republican, liderul minorității Mitch McConnell, și-au respectat promisiunea de a face tot ce le stă în putință pentru a accelera adoptarea proiectului de lege negociat de Biden și de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

„America poate răsufla ușurată”, a declarat Schumer în fața Senatului.

 

(sursa: Mediafax)

×