x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, nemulțumire față de reformele judiciare din Israel

SUA, nemulțumire față de reformele judiciare din Israel

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   23:30
SUA, nemulțumire față de reformele judiciare din Israel
Sursa foto: Hepta

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a semnalat luni, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu, că Statele Unite sunt nemulţumite de planul Guvernului Israelului de reformare a sistemului judiciar.

Antony Blinken a evocat necesitatea protejării "intereselor şi valorilor comune" ale Statelor Unite şi Israelului şi a sugerat că este necesar consens privind reformarea sistemului judiciar israelian. Blinken a insistat pentru aplicarea în mod corect a justiţiei, pentru respectarea normelor statului de drept, a drepturilor minorităţilor şi a libertăţii presei.

"Vibraţia societăţii civile din Israel s-a exprimat complet în ultima perioadă", a afirmat Blinken, conform site-ului Ynetnews.com, referindu-se la protestele masive organizate de opoziţie faţă de planul Guvernului Netanyahu de a aplica o serie de reforme care ar limita atribuţiile Curţii Supreme de Justiţie.

"Angajamentul cetăţenilor ambelor ţări de a-şi face auzite vocile pentru protejarea drepturilor reprezintă forţa democraţiilor noastre. O altă forţă este recunoaşterea necesităţii consensului pentru orice noi propuneri", a insistat Antony Blinken.

Secretarul de Stat american a cerut acţiuni pentru reducerea tensiunilor între Israel şi palestinieni, după o serie de violenţe soldate cu zeci de morţi de ambele părţi. "Este responsabilitatea tuturor să adopte măsuri pentru calmarea tensiunilor, mai degrabă decât să le amplifice", a afirmat Blinken.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua Israel