x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA pierd războiul cu China și Rusia

SUA pierd războiul cu China și Rusia

de Şerban Mihăilă    |    16 Noi 2018   •   08:54
SUA pierd războiul cu China și Rusia

Superioritatea militară americană s-a erodat până la un nivel periculos și SUA pot pierde un război contra Chinei sau Rusiei, avertizează un raport al Congresului, care evaluează strategia de apărare a administrației Trump.

Avertismentul, fără precedent, vine în continuarea semnalelor de alarmă trase în ultimele luni de experți și generali ai US Army, care au afirmat că marina chineză își va dubla dimensiunea față de forțele navale ale SUA până în 2030, într-o primă fază a unui plan de anvergură al Chinei, care vrea să devină prima putere militară a lumii până în 2050. Concomitent, serviciile de informații au avertizat insistent asupra dezvoltării accelerate a unor tehnologii militare spațiale de vârf, de către China și Rusia. Până acum, toate aceste semnale de alarmă rămăseseră însă fără ecou. „Superioritatea militară a SUA –coloană vertebrală a influenței sale mondiale și a securității naționale – s-a erodat până la un nivel periculos”, arată raportul Congresului, dat publicității miercuri. „Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (...) în următorul său conflict (…) Cu greu ar putea să câştige și chiar ar putea pierde un război contra Chinei sau Rusiei”, avertizează raportul. Deși bugetul de apărare al SUA are anul acesta 716 miliarde de dolari, de patru ori mai mult decât cel al Chinei și de 10 ori mai mare ca al Rusiei, este nevoie de și mai mulți bani, deoarece „lucrurile nu se mișcă suficient de repede” pentru îndeplinirea obiectivelor strategiei alese de administrația Trump, consideră congresmenii.

În timp ce republicanii și democrații se ceartă pe politica de apărare, China și Rusia aplică unitar strategiile militare, remontând decalajul față de SUA, constată raportul.

×