x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Rusia vorbesc despre ocupația israeliană în fața instanței supreme a ONU

SUA și Rusia vorbesc despre ocupația israeliană în fața instanței supreme a ONU

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   10:30
SUA și Rusia vorbesc despre ocupația israeliană în fața instanței supreme a ONU
Sursa foto: Hepta

Statele Unite și Rusia vor prezenta miercuri argumente în cadrul procedurilor de la cea mai înaltă instanță a ONU care examinează legalitatea ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene, potrivit Reuters.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a fost solicitată în 2022 de Adunarea Generală a ONU să emită un aviz neobligatoriu cu privire la consecințele juridice ale ocupației.

Israelul, care nu participă, a declarat în comentarii scrise că implicarea Curții ar putea fi dăunătoare pentru obținerea unei soluții negociate.

În 2022, Washingtonul s-a opus emiterii unui aviz de către Curte și se așteaptă ca miercuri să susțină că aceasta nu se poate pronunța asupra legalității ocupației.

Peste 50 de state vor prezenta argumente până la 26 februarie. Egiptul și Franța erau, de asemenea, programate să ia cuvântul miercuri.

Luni, reprezentanții palestinieni au cerut judecătorilor să declare ilegală ocupația israeliană a teritoriului lor și au spus că opinia CIJ ar putea ajuta la găsirea unei soluții cu două state.

Marți, 10 state, inclusiv Africa de Sud, au criticat în mod covârșitor comportamentul Israelului în teritoriile ocupate, multe dintre ele îndemnând instanța să declare ilegală ocupația.

Cea mai recentă creștere a violențelor din Gaza, care a urmat atacurilor Hamas din 7 octombrie în Israel, a complicat nemulțumirile deja adânc înrădăcinate în Orientul Mijlociu și a afectat eforturile de găsire a unei căi spre pace.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: onu Israel ocupatie instanta suprema