Cu mai puțin de două săptămâni înainte de data la care Casa Albă poate să reconfirme termenii documentului-cadru ai tratatului nuclear cu Iranul, ce trebuie prelungit o dată la patru luni, sau poate decide retragerea unilaterală a SUA din înțelegerea internațională încheiată în 2015, administrația de la Washington și guvernul de la Ierusalim par să fi orchestrat o campanie agresivă contra Teheranului. SUA și Israelul dau impresia că acționează la unison pentru dinamitarea acordului.
Tratatul cu Iranul a fost „construit pe minciuni”, a declarat, ieri, noul șef al diplomației americane, Mike Pompeo, după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, prezentase cu o seară înainte, într-o apariție televizată teatrală, așa-zise „dovezi concludente” privind existența unui program nuclear iranian secret. La o oră de maximă audiență, șeful executivului de la Ierusalim a arătat „copiile exacte” a zeci de mii de documente originale iraniene, despre care a susținut că ar fi fost obţinute în urmă cu câteva săptămâni, într-o „formidabilă reuşită a serviciilor de informaţii”. Documentele constituie „dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete”, a spus premierul israelian, fără să declare însă dacă iranienii şi-au încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este, alături de preşedintele american, Donald Trump. Documentele, prezentate de Netanyahu ca fiind dovezile ce demonstrează că Iranul a mințit în privința ambițiilor sale nucleare înainte de semnarea tratatului internațional din 2015, nu oferă însă nicio dovadă că Teheranul a încălcat înțelegerea sa cu marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA plus Germania), prin care se angajează să limiteze activităţile atomice, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, timp de un deceniu, scrie BBC. Mai mult, în replică la acuzațiile lui Netanyahu, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, ieri, că nu are „niciun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear după 2009”, scrie AFP. Experții AIEA au afirmat că documentele prezentate de Netanyahu nu aduc informații noi. Și șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat, ieri, că acuzaţiile premierului israelian nu pun sub semnul întrebării respectarea de către Teheran a acordului din 2015 „Deocamdată, nu am văzut argumente din partea premierului Netanyahu privind o nerespectare, adică o încălcare de către Iran a angajamentelor sale nucleare”, a precizat ea.
Casa Albă forțează nota
Președintele Trump a ameninţat în repetate rânduri că SUA se vor retrage din acordul nuclear semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA, până pe data 12 mai, pentru ca aceştia să cadă de acord asupra negocierii unui alt tratat, în caz contrar Washingtonul urmând să se retragă unilateral din înțelegerea considerată de Trump „o nebunie plină de lacune”, încheiată de predecesorul său, Barack Obama, în 2015.
„Cât de convenabil. «Timingul» perfect: băiatul care strigă lupul face pseudo-dezvăluiri pe baza serviciilor de informaţii cu câteva zile înainte de 12 mai”. Mohammad Javad Zarif, ministru iranian de Externe