x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Israelul şi-au pierdut dreptul de vot la UNESCO

SUA şi Israelul şi-au pierdut dreptul de vot la UNESCO

08 Noi 2013   •   17:26
SUA şi Israelul şi-au pierdut dreptul de vot la UNESCO

SUA şi Israelul au pierdut, începând de azi, dreptul de vot în cadrul organizaţiei UNESCO, după ce au depăşit termenul limită pentru plata contribuţiei obligatorii ca state membre, informează The Guardian.

SUA şi Israel au încetat să plătească contribuţiile în semn de protest pentru recunoaşterea Palestinei ca stat membru, în 2011.

Potrivit regulilor UNESCO, SUA şi Israelul aveau ca termen limită vineri dimineaţă pentru reluarea plăţilor, în caz contrar, pierderea dreptului de vot urmând să se aplice automat.

Suspendarea plăţilor de către SUA (80 de milioane de dolari pe an), adică 22% din întregul buget al organizaţiei a dus la o profundă criză finanicară pentru UNESCO, fiind afectate activităţi precum cercetarea în privinţa prevenirii pagubelor tsunamiurilor sau educarea tinerilor despre Holocaust.

Decizia a nemulţumit şi reprezentanţii UNESCO din SUA, care spun că pierderea dreptului de vot va afecta şi alte programe promovate de America, precum combaterea extremismului prin educaţie sau promovarea egalităţii între sexe şi a libertăţii presei.

Există de asemenea temerea că în cadrul UNESCO va scădea influenţa Israelului, lăsând loc criticilor pe probleme teritoriale ale statelor arabe.

"Nu vom mai avea aceeaşi influenţă. Practic, din trusa noastră de scule a dispărut ciocanul", a declarat Phyllis Magrab, comisar naţional al SUA în cadrul UNESCO.

×
Subiecte în articol: sua unesco israel unesco unesco