x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor livra armament, în valoare de 1 miliard de dolari, Arabiei Saudite

SUA vor livra armament, în valoare de 1 miliard de dolari, Arabiei Saudite

04 Sep 2015   •   18:19
SUA vor livra armament, în valoare de 1 miliard de dolari, Arabiei Saudite

O mişcare ce se doreşte a fi o asigurare pentru aliaţii din Golful Persic în privinţa recentei înţelegeri nucleare cu Iranul, Pentagonul a finalizat o afacere cu arme în valoare de 1 miliard de dolari cu Arabia Saudită. Americanii vor furniza saudiţilor armament pentru războiul pe care aceştia îl poartă cu Yemenul, relatează presa americană.

Detaliile pactului vor fi puse la punct în timpul vizitei regelui Arabiei Saudite la Casa Albă, vineri. Pactul va trebui, ulterior, aprobat şi de Congres. Barack Obama si regele Salman vor discuta, de asemeni, şi despre antrenamentele pe care americanii le vor asigura saudiţilor pentru a le oferi acestora o poziţie de forţă în regiune.

Această afacere, cu toate că nu este cea mai mare, de până acum, dintre SUA şi Arabia Saudită, vine într-un moment în care administraţia Obama a promis aliaţilor arabi că vor fi strijiniţi, în ceea ce definesc mai multe guverne din regiune, o "ridicare a Iranului" şi, totodată, Orientul Mijlociu se adânceşte într-un război crescând, conflicte sectariene şi lupte împotriva reţelelor teroriste.

Rezultatul afacerii este că ţările din Orientul Mijlociu, care au stocat armament din SUA pe care acum îl folosesc, acum au nevoie de mai multe arme, ceea ce pentru furnizorii americani este "aur".

Oficialii de la Casa Albă au declarat că avioane de luptă nu fac parte din afacere şi au accentuat că singurii din Orientul Mijlociu, care pot beneficia de bijuteria arsenalului american, avioanele F-35, sunt israelienii. Rachetele pe care acum SUA le-a vândut saudiţilor sunt destinate avioanelor de luptă F-15, pe care aceştia le-au achiziţionat anterior tot de la americani.


×