x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Submarinele nucleare, posibilă sursă a radiaţiilor depistate în Europa

Submarinele nucleare, posibilă sursă a radiaţiilor depistate în Europa

13 Noi 2011   •   07:48
Submarinele nucleare, posibilă sursă a radiaţiilor depistate în Europa

Originea radiatiilor inregistrate de aproape doua saptamani deasupra Europei ramane un mister desi printre sursele posibile ar putea fi laboratoarele medicale sau submarinele nucleare, afirma expertii citati de Daily Mail.

Agentia pentru securitate nucleara din Cehia a anuntat ca a informat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) dupa ce a depistat radiatii care ar putea proveni din afara granitelor tarii dar nu de la o centrala nucleara.

Ministerul german al Mediului a confirmat, de asemenea, prezenta unui nivel scazut de iod radiactiv in nordul tarii, excluzand insa posibilitatea ca acesta sa provina de la centrala nucleara.

Paddy Regan, profesor de fizica nucleara la Universitatea din Surrey din Marea Britanie a declarat ca cel mai probabil este vorba despre o scurgere de la instalatii radiofarmaceutice. El a precizat insa ca iodul este folosit in tratamentul tiroidei si multe spitale din Europa au acest produs in stoc.

Massimo Sepielli, directorul unitatii pentru fisiune nucleara al companiei ENEA a declarat ca sursele acestei poluari pot fi multiple. "Ar putea proveni de la transportul de materiale (nucleare), ar putea proveni de la un spital ... ar putea proveni chiar de la un submarin nuclear, chiar daca este o posibilitatea prea complicata ... ea nu poate fi exclusa", a explicat expertul, potrivit Mediafax.

Oficialii din Spania, Rusia, Ucraina, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Elvetia, Polonia si Norvegia sustin ca nu au detectat niciun nivel anormal de radiatii. Romania sustine ca nu a fost inregistrat niciun incident la centrala sa nucleara.

Ministerul austriac al Mediului a anuntat ca a masurat un nivel mic de radioactivitate in nordul tarii.

×