x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sudaneza condamnată la moarte pentru că a renunţat la Islam, arestată la 24 de ore după ce fusese eliberată la presiunea comunităţii internaţionale

Sudaneza condamnată la moarte pentru că a renunţat la Islam, arestată la 24 de ore după ce fusese eliberată la presiunea comunităţii internaţionale

24 Iun 2014   •   17:42
Sudaneza condamnată la moarte pentru că a renunţat la Islam, arestată la 24 de ore după ce fusese eliberată la presiunea comunităţii internaţionale

Meriam Ibrahim, o sudaneză care a fost condamnată la moarte pentru renunţarea la religia islamică, a fost arestată la mai puţin de 24 de ore după ce fusese eliberată din închisoare în urma unei enorme presiuni internaţionale.

Femeia de 27 de ani a fost arestată alături de soţul ei, sudanezul cu cetăţenie americană Daniel Wani şi cei doi copii ai lor, Martin, de doi ani şi Maya, de două săptămâni.

Potrivit BBC, întreaga familie ar fi fost încarcerată, însă alte surse nu pot confirma ce s-a întâmplat cu cei doi copii.

Potrivit avocatului familiei, Elshareef Ali Mohammed, niciun motiv nu a fost dat pentru arestarea acestora.

Meriam Ibrahim a fost eliberată ieri din închisoare, după ce a petrecut şase luni acolo fiind condamnată la moarte. Meriam a născut în închisoare cel de-al doilea copil.

Femeia a fost acuzată iniţial de adulter, pentru că s-a căsătorit cu un bărbat creştin. În Sudan, unde se aplică legea islamică Sharia, căsătoria între un o femeie musulmană şi un bărbat de altă credinţă nu este recunoscută. Căsătoria între un bărbat musulman şi o femeie de altă religie este permisă, însă. Condamnată la 100 de lovituri de bici, Meriam a mărturisit în faţa instanţei că nu se consideră musulmană, fiind crescută de mama ei etiopiană în religia creştin-ortodoxă, tatăl ei musulman abandonând familia când ea era încă mică.

Această mărturisire a atras acuzaţia de apostazie (renunţarea la credinţă) pentru care a primit condamnarea la moarte. Chiar fratele acesteia s-a numărat printre cei care au cerut ca Meriam să fie condamnată la moarte, unele surse afirmând că motivul acestuia ar fi fost preluarea afecerilor femeii.

Povestea a făcut înconjurul lumii, mai ales după ce femeia a născut în închisoare, potrivit unor martori în timp ce era legată de picioare cu lanţuri. Numeroase organizaţii, dar şi lideri politici au somat autorităţile sudaneze să o elibereze pe Meriam Ibrahim.

Pedeapsa acesteia a fost anulată de Curtea Supremă din Sudan, femeia fiind eliberată ieri şi primind şi permisiunea de a părăsi ţara.

Soţul femeii, Daniel Wani, are domiciliul în statul american New Hampshire, loc în care familia urma să plece astăzi, până să fie arestată.

Organizaţiile care au luptat pentru eliberarea femeii cer acum autorităţilor să spună motivul pentru care familia a fost arestată. 

×
Subiecte în articol: meriam ibrahim apostazia sudan