x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suflu nou la Casa Alba

Suflu nou la Casa Alba

19 Apr 2006   •   00:00
Suflu nou la Casa Alba

Casa Alba se pregateste pentru noi cutremure la nivelul structurii interne, dupa proaspata schimbare a sefului administratiei prezidentiale. Noul ocupant al acestui post, Joshua Bolten, nu isi ascunde intentiile de a face schimbari, bucurandu-se de mana libera acordata chiar de presedintele Bush.

Abia intrat in paine, noul sef al administratiei prezidentiale a anuntat ca are in vedere modificari importante atat la nivelul angajatilor, cat si al modului de operare, transmite pagina electronica a publicatiei germane Der Spiegel.

La prima sedinta cu subalternii sai, Joshua B. Bolten, numit in functie la sfarsitul lunii martie, in urma demisiei veteranului Andy Card, a spus ca a sosit momentul pentru un suflu nou si plin de energie in administratia prezidentiala. El chiar i-a rugat pe cei care au de gand sa isi paraseasca posturile in mai putin de un an sa ii spuna inca de-acum. Cel putin asa le-a declarat ziaristilor secretarul de presa al Casei Albe, Scott McClellan. "Nu a cerut direct demisia cuiva", a spus McClellan, despre care presa americana noteaza ca nu are, nici el, garantia ca va ramane in functie.

REPLIERE. Mesajul transmis de Joshua Bolten este unul foarte clar, comenteaza Der Spiegel. Cu atat mai clar cu cat este transmis in prima sa zi de lucru si e facut public. Analistii spun ca aceasta fermitate este un semn ca presedintia a plecat, in sfarsit, urechea la obiectiile mai multor republicani care spuneau ca e nevoie de oameni noi intr-o structura imbatranita si depasita, intr-o administratie condusa de un om care le-a stat alaturi si lui George Bush-tatal, si lui Ronald Reagan. Un rol decisiv l-ar fi avut si sondajele din cursul anului, potrivit carora popularitatea lui Bush este in cadere libera.

Deocamdata nu este clar pana unde va merge Joshua Bolten cu schimbarile. Exista chiar varianta ca unele figuri importante din jurul presedintelui Bush sa lase locul altora. Un exemplu ar fi contestatul secretar al Apararii, Donald Rumsfeld, care se bucura inca de increderea si sustinerea publica a presedintelui. Un altul ar fi seful Trezoreriei, John Snow, despre care presa din SUA scrie ca a cam iesit din gratiile lui Bush.

ATRIBUTII. In calitate de sef al administratiei prezidentiale, Bolten ar avea un cuvant important de spus cu privire la soarta tuturor secretarilor si a celor circa 30 de membri ai echipei prezidentiale. "Presedintele i-a dat domnului Bolten mana libera in a face tot ce considera necesar, tot ce considera ca este in interesul Casei Albe si al sefului statului", a anuntat secretarul de presa Scott McClellan. Misiunea noului sef al administratiei de la Casa Alba se anunta insa dificila. Bush este cunoscut pentru loialitatea fata de oamenii care i-au stat alaturi inca din perioada cand era guvernator al statului Texas.

IMPUTERNICIRE
"Presedintele i-a dat domnului Bolten mana libera in a face tot ce considera necesar, tot ce considera ca este in interesul Casei Albe si al sefului statului"
Scott McClellan
secretarul de presa al Casei Albe

SCANDAL
Casa Alba a mai avut parte de restructurari rasunatoare. In 1987, presedintele Ronald Reagan a inteles necesitatea improspatarii personalului, intr-un context oarecum asemanator: rezultate foarte slabe in sondaje, scandaluri si agitatie in Congres. De asemenea, spre sfarsitul mandatului lui George Bush-tatal, seful de atunci al administratiei prezidentiale a demisionat, mai de voie, mai de nevoie. Lucrurile n-au mers mult mai bine dupa schimbarea sa, Casa Alba cunoscand o perioada de rivalitati interne. Tocmai intr-o astfel de capcana nu vrea sa cada actualul sef al amdinistratiei. El se va concentra asupra relatiei cu republicanii din Congres si Senat si asupra problemelor de comunicare cu mass-media si cu publicul.

×
Subiecte în articol: externe casa alba bolten