x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul G8 îndeamnă la încetarea violenţelor în Siria şi respectarea planului Annan

Summitul G8 îndeamnă la încetarea violenţelor în Siria şi respectarea planului Annan

20 Mai 2012   •   05:25
Summitul G8 îndeamnă la încetarea violenţelor în Siria şi respectarea planului Annan

Summitul tarilor din cadrul G8 a indemnat sambata, la Camp David, Guvernul sirian "si toate partile" sa inceteze imediat violentele si sa aplice dispozitiile planului lui Kofi Annan in vederea unei solutionari a crizei politice, relateaza AFP.

"Suntem consternati de pierderile de vieti omenesti, de criza umanitara si de incalcarile grave si extinse ale drepturilor omului in Siria", au subliniat sefii de stat si de Guvern ale celor mai puternic industrializate opt tari din lume in comunicatul final al reuniunii lor.

"Guvernul sirian si toate partile trebuie sa adere imediat si pe deplin la angajamentul lor de a aplica planul in sase puncte al emisarului special al ONU si Ligii Arabe Kofi Annan, in special cu privire la incetarea oricaror violente", se arata in text.

Cei opt lideri, reuniti la resedinta de la tara a presedintelui american Barack Obama si-au exprimat "sustinerea fata de eforturile" lui Kofi Annan, chiar daca fostul secretar general al ONU nu a reusit sa impuna respectarea armistitiului intrat in vigoare, in mod teoretic, pe 12 aprilie.

Premierul rus Dmitri Medvedev a participat la intalnire, in contextul in care tara sa blocheaza o condamnare, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a reprimarii pe care aliatul sau sirian o aplica inca din martie 2011.

In comunicatul lor, cei opt se declara "hotarati sa ia in calcul alte masuri la Organizatia Natiunilor Unite, in functie de necesitati" si condamna "recentele atentate teroriste din Siria".

×