x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suparati pe mincinos - Revolta la Budapesta

Suparati pe mincinos - Revolta la Budapesta

de Anca Aldea    |    20 Sep 2006   •   00:00
Suparati pe mincinos - Revolta la Budapesta

Circa zece mii de protestatari au iesit, in noaptea de luni spre marti, pe strazile capitalei ungare, maniosi de minciunile "turnate" electoratului de premierul Ferenc Gyurcsany in timpul campaniei de la inceputul anului.

Presa europeana a descris noaptea de luni spre marti ca cel mai negru moment din 1989 pana in prezent.

PESTE 150 DE RANITI. Cel putin 50 de protestatari si 100 de politisti au ajuns la spital dupa o incaierare ca-n filme cu fortele de ordine. Pentru a opri multimea furioasa, politia a folosit gaze lacrimogene si a tras cu tunuri de apa. Mai multe autoturisme aflate in apropierea manifestantilor au fost incendiate si un camion al politiei rasturnat. Manifestantii adunati in fata sediului televiziunii de stat au incercat sa sparga coloanele de forte de ordine si politisti.

Protestatarii au reusit sa patrunda in sediul televiziunii, de unde urmareau sa transmita o petitie privind cererea de demitere a premierului si a Guvernului. Dupa o noapte agitata, ieri, in jurul orei locale 7:45, linistea s-a instaurat din nou pe strazile Budapestei - in Piata Kossuth din fata Parlamentului si in Piata Libertatii de la Televiziune. Cateva ore mai tarziu, circa 80-100 de protestatari au reaparut pe strazile Budapestei. Ei nu i-au mai prins nepregatiti pe politisti, care si-au dublat numarul peste noapte, cu efective aduse din tara.

INDIFERENT. Premierul s-a aratat insa nepasator de nelinistea din strada. El si-a declinat intentia de a demisiona in fata presiunii "care poate provoca conflict si criza". Intr-o scurta declaratie acordata agentiei nationale de stiri MTI, premierul a anuntat ca-si va continua prerogativele si va gasi ac de cojocul celor care au inteles gresti libertatea de exprimare. Pe de alta parte, au inceput sa circule tot mai multe zvonuri ca premierul ar putea ceda pana la urma in fata strazii. Scandalul izbucnit duminica seara a facut deja o victima. Ministrul Justitiei si Ordinii Publice a demisionat la cateva ore de la reuniunea de urgenta a Comisiei pentru securitatea nationala a Legislativului.

VANDALI. Ungurii au daramat tot ce le-a iesit in cale

SCURGERI DE INFORMATII? Pentru a alimenta speculatiile ca inregistrarea audio de la care a pornit scandalul provine de la un apropiat de-al sau, Gyurcsany a recunoscut ieri autenticitatea casetei si a lasat sa se inteleaga ca stia de publicarea ei. Ba chiar a postat un blog pe internet, la care a atasat un link catre aceasta inregistrare.

Analistii politici au insa pareri impartite. Unii spun ca noile dezvaluiri pot fi folosite pentru sustinerea guvernului pentru a reveni pe drumul drept, iar altii sunt de parere ca rivalii socialisti ai lui Gyurcsany l-au "lucrat" pe premier pentru a-l impiedica sa obtina sefia partidului.

DEJÀ-VU. O tehnica tot mai des uzitata in ultima vreme cel putin in Europa de Est a fost pusa in functiune si la Budapesta, cred alti analisti. Ei considera ca va fi usor pentru premier sa nu-si piarda electoratul invocand sinceritatea de care a dat dovada. Pornind de la premisa ca stia ca este inregistrat, Gyurcsany, prin marturisirile sale, va produce "un efect politic si economic stabilizator. Premierul poate invoca sinceritatea pentru a nu fi sanctionat de votanti", sustine comentatorul politic Laszlo Seres.

DECLARATIA
"Nu sunt multe variante (pentru Guvern). Nu sunt deoarece am esuat. Nu intr-o masura nesemnificativa, ci mult. Nu exista nici o tara in Europa care sa dea dovada de atata prostie ca noi. Am fost nevoit sa pretind ca noi chiar guvernam. In schimb am mintit zi si noapte" - Ferenc Gyurcsany

CATEGORIC
"Am petrecut trei minute duminica noaptea gandindu-ma daca ar trebui sa demisionez sau daca am vreun motiv sa fac acest lucru, iar concluzia la care am ajuns este ca nu" - Ferenc Gyurcsany

"BAIATUL DE AUR" A RECUNOSCUT
Marturisirile sefului de Cabinet - facute in luna mai a acestui an la o intalnire privata cu mai multi lideri socialisti - alimenteaza banuielile alegatorilor si dezvaluirile presei. La o luna dupa alegeri, Gyurcsany (foto), considerat "baiatul de aur" al socialistilor, spunea ca promisiunea privind reducerea impozitelor a fost o simpla speculatie. In realitate s-a intamplat exact invers - el a anuntat o crestere a impozitelor si o reducere de buget. "Problema reala e ca in politica Ungariei de astazi nu se vorbeste de cine si cand a mintit, ci de cine este capabil sa stopeze asta... cine poate sa raspunda pentru minciunile si pentru jumatatile de adevaruri din ultimii 16 ani", scrie Gyurcsany intr-un blog pe internet.

SONDAJ
Un sondaj de opinie dat publicitatii luni de institutul Szonda Ipsos arata ca 43% dintre cei chestionati sunt de parere ca premierul ar trebui sa demisioneze, 47% isi doresc ca seful Executivului sa-si pastreze functia, iar 10 procente nu au avut nici o opinie. Sondajul la care au participat 500 de respondenti confirma, intr-un procent mare, sustinerea premierului. "Cea mai mare iresponsabilitate a premierului ar fi ca acesta sa demisioneze. Seful Guvernului are putere legitima si ar trebui sa continue cu implementarea programului sau", este de parere Gabor Kuncze de la partidul Democratii liberi.

ALEGERI LOCALE IN OCTOMBRIE
Controversatul personaj care conduce guvernul ungar a tinut in ultima vreme prima pagina a ziarelor sprijinite de opozitia de centru-dreapta. Premierului i s-au adus acuzatii ca a adus bugetul de stat pe muchie de cutit si ca nu-l intereseaza decat sa-si apere victoria cu pretul ascunderii adevarului. In ultimii ani, economia Ungariei functioneaza la limita, iar anul acesta deficitul bugetar este estimat la 10,1% din produsul intern brut, adica cel mai mare din Uniunea Europeana. Mai interesant este insa momentul in care apar aceste dezvauiri. Premierul si socialistii au nevoie ca de aer de increderea electoratului in contextul in care la inceputul lui octombrie in Ungaria sunt anuntate alegerile locale.
×
Subiecte în articol: externe premierul gyurcsany