x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surprize în legislativele din Germania?

Surprize în legislativele din Germania?

de Anca Aldea    |    14 Sep 2009   •   00:00

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la scrutinul legislativ din Germania. La 27 septembrie, germanii cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a alege componenţa Parlamentului federal (Bundestag) în următorii patru ani.



Toate sondajele de opinie de anul acesta poziţionează partidele CDU (Uniunea Creştin Democrată) şi FDP (Partidul Liber-Democrat) pe lista preferinţelor electoratului. Presa vorbeşte însă şi de o revigorare a poziţiei partidului de stânga Die Linke, format din descendenţi ai regimului comunist al lui Erich Honecker. Social-democraţii lui Frank-Walter Steinmeier, ministru de Externe şi vice-cancelar, pe care colegii săi l-au propus ca succesor al Angelei Merkel, au scăzut dramatic în preferinţele electorale.


MERKEL, TARE CA OBAMA.
Duminică seara, Angela Merkel l-a înfruntat în singura dezbatere televizată organizată în această campanie pe contracandidatul său, Steinmeier. Majoritatea întrebărilor adresate de presă celor doi politicieni s-au axat pe problemele economice ale ţării şi soluţiile de ieşire din criză, ministrul de Externe fiind apreciat pentru rapiditatea şi complexitatea răspunsurilor, în detrimentul colegei sale.

Actualul cancelar a vorbit de mai multe ori în ultimul timp despre crearea unei noi coaliţii de centru-dreapta, alături de FDP (Partidul Liber-Democrat). Pentru a depăşi cele 14 procente pe care CDU le are în plus, Steinmeier (Partidul Social-Democrat, SPD) apelează, între altele, la deja tradiţionala armă electorală a retragerii trupelor din Afganistan - Germania a trimis în această ţară circa 4.000 de militari, în cadrul misiunii Alianţei Nord-Atlantice (NATO). Escaladarea violenţelor în ultima vreme a făcut mai multe victime în tabăra germană, atrăgând, pe plan intern, o serie de critici vehemente la adresa lui Merkel. Deşi cancelarul a fost sancţionat, în două state (Saarland şi Turingia), în alegerile regionale din vară, analiştii politici opinează că Merkel nu ar putea fi devansată în scrutinul din septembrie decât de un candidat de talia lui Barack Obama.

În iunie, social-democraţii, al căror sprijin vine în mod tradiţional de la clasa mijlocie, aveau să cunoască cel mai înfiorător eşec din istoria partidului - cele mai proaste rezultate obţinute în alegerile europarlamentare. Astfel că Steinmeier are nevoie de un miracol pentru a câştiga scrutinul general, scrie Der Spiegel, în ediţia sa online. "Steinmeier este cel mai bun candidat al SPD în acest moment. Dar asta este mai mult o critică a «stocului» de oameni disponibili, decât o laudă la adresa ministrului de Externe", scria, în urmă cu două luni, ediţia în limba germană a ziarului Financial Times.


NOSTALGICII OSSIS. Una dintre surprizele sezonului se anunţă revenirea în forţă - şi a demonstrat deja că se poate - a stângii democrate, care a fost votată masiv la alegerile regionale din vară. Partidul Die Linke (în trad. "Stânga") a cucerit o parte din electorat promiţând retragerea trupelor din Afganistan, consolidarea politică şi socială a muncii şi retribuţiei, precum şi lupta împotriva discriminării în educaţie şi sănătate.

O amplă analiză publicată săptămâna trecută în ediţia online a revistei americane Time arată că nici unul dintre partidele mari din Germania nu va accepta să formeze coaliţie cu anticapitaliştii din Die Linke. Cu toate acestea, şansele stângii democrate sunt reale. Potrivit unui sondaj de opinie realizat în urmă cu două luni, unul din 10 est-germani, denumiţi local "Ossis", îşi doreşte ca RDG să nu fi dispărut. "Ossis votează diferit faţă de Wessis, vest-germanii, pentru că ei consideră că au alte interese. Ossis câştigă mai puţin, produc mai puţin şi înregistrează o rată a şomajului mai mare decât Wessis", scrie Time. Pentru est-germani, Zidul Berlinului continuă să existe şi astăzi sub forma unor bariere sociale şi mentale.
SONDAJ
Un sondaj de opinie realizat la începutul lunii septembrie credita CDU cu 37% din intenţiile de vot, FDP - cu 15%, SPD - cu 23%, Verzii - 11%, iar Die Linke - cu 10%. Aproximativ 68% dintre cele 1.332 de persoane intervievate s-au declarat optimiste cu privire la victoria CDU în alegeri şi la formarea, în consecinţă, a unei coaliţii de guvernare alături de FDP.


RETRAGEREA DIN AFGANISTAN
Întrebat când preconizează retragerea trupelor din Afganistan, ministrul de Externe şi contracandidatul din partea SPD la alegerile de la 27 septepmbrie, Steinmeier a declarat: "Nu ar fi prudent din partea noastră să-i informăm pe terorişti în ce an vor pleca militarii străini din Afganistan". Într-un interviu acordat în urmă cu două săptămâni, şeful diplomaţiei germane a insistat asupra faptului că vor avea loc negocieri cu autorităţile de la Kabul, precum şi cu ţările partenere în coaliţie pentru a identifica momentul potrivit pentru retragere. Ultimul sondaj de opinie arată că 57% dintre germani îşi doresc reîntoarcerea imediată a militarilor din Afganistan.


ÎN AN DE CRIZĂ
Potrivit cotidianului britanic Financial Times, scrutinul din toamnă le va da germanilor "un cadou" nedorit - restructurări în sectorul privat. Companiile au amânat să facă astfel de anunţuri până după alegeri pentru a se asigura că oamenii vor vota pentru un parlament propice sectorului privat - un legislativ care să nu apeleze la mecanisme de presiune financiară asupra companiilor şi să demareze reforme economice. Un studiu realizat de o companie de asigurări şi publicat în primele zile ale acestei luni relevă faptul că germanii nu consideră că actuala criză economică le va schimba prea mult viaţa. "Subiectele legate de bani s-au aflat în topul temerilor germanilor aproape în fiecare an. În prezent, 66% cred că situaţia economică se va înrăutăţi şi 65% se tem de creşterea şomajului", dar panică nu există în rândurile populaţiei, scrie Deutsche Welle, ediţia în limba română. Mai degrabă oamenii, cu precădere berlinezii, sunt preocupaţi de ameninţările teroriste, iar est-germanii (mai ales cei din landul Saxonia Anhalt, se tem de calamităţi naturale.

×
Subiecte în articol: externe alegeri germania 2009