x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surse SUA și NATO: Belarus ar putea să se alăture Rusiei în conflictul din Ucraina

Surse SUA și NATO: Belarus ar putea să se alăture Rusiei în conflictul din Ucraina

22 Mar 2022   •   17:40
Surse SUA și NATO: Belarus ar putea să se alăture Rusiei în conflictul din Ucraina
Sursa foto: Agerpres

Belarus ar putea să se alăture Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit unor oficiali SUA și NATO.

„Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta", a explicat un oficial militar NATO.

Unitățile de luptă din Belarus ar fi pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile însă decizia va avea un impact militar redus. Impactul geopolitic este important, după cum afirmă o sursă din opoziția belarusă.

Totodată, un oficial de rang înalt din serviciile de informații ale NATO a declarat că Alianța consideră că autoritățile din această țară „pregătesc mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei".

Un referendum a fost organizat, luna trecută, în Belarus pentru modificarea Constituției astfel încât să permită accesul trupelor ruse și arme nucleare pe teritoriul țării.

Cu toate astea, oficiali americani au spus că nu există nicio dovadă că Rusia ar fi mutat arme nucleare în Belarus sau că se pregătește să facă acest lucru.  Deocamdată nu există nici indicii că Belarusul participă la războiul din Ucraina, potrivit oficialului militar NATO.

El spune că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.

„Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukașenko. Întrebarea este: vrea Putin o altă țară instabilă în regiune?", a afirmat acesta. 

El nu a detaliat însă modul în care Belarusul ar interveni în război dar crede că ar avea sens ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar al NATO care ajunge în Ucraina pe la granița vestică. 

Administrația SUA a transmis anterior că va trimite armament Ucrainei dar nu a precizat pe ce căi va ajunge acesta, întrucât furnizarea de arme ofensive ar fi considerată drept o declarație de război față de Rusia. NATO și SUA au declarat că nu vor să se implice în conflict dar mai multe state NATO au trimis muniție defensivă. 

×
Subiecte în articol: belarus sua nato Rusia ucraina