x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspiciuni la NATO: Rusia NU declară corect efectivele care participă la EXERCIȚIILE MILITARE

Suspiciuni la NATO: Rusia NU declară corect efectivele care participă la EXERCIȚIILE MILITARE

de Dan Constantin    |    22 Iul 2017   •   13:25
Suspiciuni la NATO: Rusia NU declară corect efectivele care participă la EXERCIȚIILE MILITARE
Sursa foto: sldesign78/Getty Images/iStockphoto

Secretarul general NATO a declarat că există toate motivele să suspecteze că Rusia are efective  mai mari la exercițiile militare decât cifrele comunicate. Jens Stoltenberg s-a referit la amploarea manevrelor pe care Rusia le va desfășura  în această toamnă și la lipsa lor de transparență. Declaratiile secretarului general al Alianței au fost făcute după Consiliul NATO –Rusia de la Bruxelles din această săptămână.

În septembrie este programat exercițiul ZAPAD 2017 (Vest) la care participă trupe ruse și bieloruse .

„Politico” citează un studiu al unor ziaristi polonezi care susțin că amenințarea militară a Rusiei pe flancul estic al NATO  este reală și dovedită prin deplasarea de forțe spre granițele Poloniei, Tărilor Baltice, Ucrainei și desfăsurarea de armament  sofisticat în enclava Kaliningrad.

Rusia declară oficial că la exercițiul  ZAPAD 2017  efectivele antrenate în manevre sunt de 12mii  militari dar surse din Estonia, citate de DW le apreciază la 100 de mii. Conform unei convenții semnate  și de Rusia, exercitiile militare cu efective mai mari de 13 mii militari trebuie notificate și desfăsurate cu transparență.

Suspiciunea NATO se bazează analiza manevrelor militare ale Rusiei din 2009 și 2013 care au precedat operațiunile  împotriva Georgiei și Ucrainei. Efectivele deplasate în 2013 la granița Ucrainei, de circa 150 000 militari, AU ASIGURAT SUPORTUL PENTRU OCUPAREA CRIMEEI .

 

×
Subiecte în articol: nato jens stoltenberg