x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de greci participă la funeraliile pensionarului care s-a sinucis la Atena

Sute de greci participă la funeraliile pensionarului care s-a sinucis la Atena

07 Apr 2012   •   14:52
Sute de greci participă la funeraliile pensionarului care s-a sinucis la Atena

Sute de persoane i-au adus un omagiu pensionarului care s-a sinucis miercuri in centrul Atenei, un simbol al destabilizarii provocate de criza economica din Grecia, in timpul funeraliilor acestuia, relateaza AFP.

"Poporule inainte, sa nu iti pleci capul, singurul raspuns este rezistenta", a strigat multimea salutand cu aplauze momentul in care sicriul a fost adus in curtea cimitirului central din capitala greaca.

In discursul sau de adio, fiica defunctului, un farmacist pensionar in varsta de 77 de ani, a calificat sinuciderea tatalui ei drept un "act profund politic", a subliniat televiziunea publica Net.

In cadrul ceremoniei a fost cititi si un mesaj al compozitorului si cantaretului rezistentei din timpul dictaturii coloneilor (1967-1974), Mikis Thedorakis, devenit un critic al curei de austeritate impuse de UE si FMI.

Conform dorintei defunctului, cu orientare de stanga, ceremonia a fost civila, o situatie exceptionala in Grecia.

Cadavrul a fost apoi transferat in Bulgaria pentru a fi incinerat, influenta Biserica Ortodoxa Greaca blocand infiintarea unui crematoriu pe teritoriul Greciei.

Dimitris Chrisoula si-a tras un glont in cap miercuri dimineata, sub ochii trecatorilor in piata Syntagma, teatrul manifestatiilor care afecteaza tara din 2010 si situata la cativa metri de Parlament.

Bolnav de cancer, potrivit politiei, el locuia singur si a lasat o scrisoare in care acuza Guvernul ca l-a lasat fara resurse prin decizia de taiere a pensiilor si il compara cu Executivul instalat de ocupantii nazisti in 1941.

"Nu gasesc alta solutie pentru a sfarsi demn inainte de a fi nevoit sa caut prin gunoaie pentru a ma hrani", a scris el.

Actul sau a impresionat grecii, care au trecut cu sutele prin fata locului unde s-a sinucis acesta, lasand dovezi de simpatie sau apeluri la rezistenta fata de politica guvernamentala.
Mediafax

×