x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scenariul apocaliptic al ciocnirii SUA-China

Scenariul apocaliptic al ciocnirii SUA-China

de Şerban Mihăilă    |    10 Ian 2023   •   07:05
Scenariul apocaliptic al ciocnirii SUA-China

3.200 de soldați americani uciși în numai trei săptămâni de război, cel puțin două portavioane ale US Navy pe fundul Pacificului și 10.000 de militari chinezi căzuți în luptă. Acesta ar fi bilanțul unei invazii a Chinei asupra Taiwanului în 2026, care s-ar solda cu mii de victime în rândul forțelor chineze, americane, taiwaneze și japoneze și ar fi puțin probabil să se încheie cu o victorie a Beijingului, susține un important grup de reflecție independent din Washington, după ce a simulat o serie de scenarii de război ale unui posibil conflict.

Un război pentru Taiwan ar putea aduce o armată americană victorioasă într-o stare la fel de dezastruoasă precum forțele chineze pe care le-ar învinge, susține raportul „Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale” (CSIS), întocmit după ce a derulat ceea experții militari consideră a fi una dintre cele mai ample simulări de război efectuate vreodată cu privire la un posibil conflict în Taiwan.

La finalul conflictului, cel puțin două portavioane americane ar zăcea pe fundul Pacificului, iar Marina militară a Chinei, care este cea mai numeroasă din lume, s-ar afla „în paragină”.

Insula de 24 de milioane de locuitori este guvernată democratic, iar Partidul Comunist din China o revendică drept parte a teritoriului suveran al țării, deși nu a controlat-o niciodată. Concomitent, liderul de la Beijing, Xi Jinping, a dat de înțeles că, în ultimă instanță, va recurge la forța militară pentru a aduce Taiwanul sub controlul Chinei.  

CNN a intrat în posesia unei copii a raportului - intitulat „Prima Bătălie a Următorului Război” – întocmit pe baza a peste 20 de scenarii de luptă derulate de CSIS. Grupul de reflecție afirmă că proiectul a fost necesar, deoarece simulările militare anterioare, guvernamentale și private, au fost mult prea restrânse sau prea opace pentru a oferi publicului și factorilor de decizie politică o privire reală asupra modului în care ar putea avea loc conflictul din Strâmtoarea Taiwan.

CSIS a rulat nu mai puțin de 24 de scenarii de război pentru a răspunde la două întrebări fundamentale: ar reuși invazia chinezilor și cu ce costuri? Răspunsurile probabile la aceste două întrebări sunt „nu” și „enorm”, arată raportul.

„Statele Unite și Japonia ar pierde zeci de nave, sute de avioane și mii de membri ai propriilor forțe. Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA, timp de mulți ani!”, precizează documentul. În cele mai multe scenarii, Marina americană a pierdut două portavioane și 10 până la 20 de nave mari de luptă de suprafață. Aproximativ 3.200 de soldați americani ar fi uciși în trei săptămâni de luptă, aproape jumătate din ceea ce au pierdut SUA în două decenii de luptă în Irak și Afganistan.

„La rândul său, China ar avea mult de suferit. Marina sa militară ar fi distrusă, nucleul forțelor sale amfibii ar fi distrus, iar zeci de mii de soldați ar fi prizonieri de război!”, se mai arată în raport. Raportul estimează că armata chineză ar înregistra aproximativ 10.000 de soldați uciși și ar pierde 155 de avioane de luptă și 138 de nave importante.

Taiwanul, devastat

Scenariile derulate descriu un viitor sumbru pentru Taiwan, chiar dacă o invazie chineză nu ar reuși. „Deși armata taiwaneză ar continua să funcționeze, aceasta ar fi grav deteriorată și lăsată să apere o economie afectată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază.”, precizează raportul. Armata insulei ar înregistra aproximativ 3.500 de victime, iar toate cele 26 de distrugătoare și fregate ale Marinei sale ar fi scufundate, mai arată documentul.

Japonia ar pierde probabil peste 100 de avioane de luptă și 26 de nave de război, în timp ce bazele militare americane de pe teritoriul său național ar fi atacate de chinezi, anticipează raportul.

Potrivit CSIS, raportul său nu dorește să sugereze însă că un război din cauza Taiwanului „este inevitabil sau chiar probabil”. „Conducerea chineză ar putea adopta o strategie de izolare diplomatică, presiune în zona gri sau coerciție economică asupra Taiwanului.”, indică documentul.

Dan Grazier, cercetător principal în domeniul politicii de apărare la „Project on Government Oversight (POGO)”,  - organizație non-profit cu sediul în Washington, care investighează și lucrează pentru a dezvălui risipa, frauda, ​​abuzul și conflictele de interese în guvernul federal al SUA - consideră extrem de improbabilă o invazie directă a Chinei în Taiwan. 

O astfel de operațiune militară ar întrerupe imediat importurile și exporturile pe care economia chineză se bazează pentru supraviețuirea sa, a declarat Grazier pentru CNN. Întreruperea acestor schimburi comerciale riscă să ducă la prăbușirea economiei chineze în scurt timp. China se bazează pe importurile de alimente și de combustibil pentru a-și propulsa motorul economic, a spus Grazier, și are puțin spațiu de manevră.

„Chinezii vor face tot ce pot, după părerea mea, pentru a evita un conflict militar cu oricine.”, a spus Grazier. Pentru a provoca SUA pentru dominația globală, ei vor folosi puterea industrială și economică în locul forței militare.

Cu toate acestea, liderii de la Pentagon au etichetat China drept principala amenințare la adresa Americii, iar raportul de anul trecut privind puterea militară a Chinei, mandatat de Congres, a afirmat că „armata chineză a intensificat acțiunile provocatoare și destabilizatoare în interiorul și în jurul Strâmtorii Taiwan, incluzând creșterea numărului de zboruri în zona de identificare a apărării aeriene revendicate de taiwanezi și desfășurarea de exerciții axate pe o posibilă capturare a uneia dintre regiunile periferice ale insulei”.

În august, anul trecut, vizita pe insulă a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a provocat o amplă demonstrație a puterii militare Chinei, care a inclus trimiterea de rachete deasupra insulei, precum și în apele din zona economică exclusivă a Japoniei.

China crește presiunea, iar SUA ajutorul militar 

De atunci, Beijingul a intensificat tacticile agresive de presiune militară asupra insulei, trimițând avioane de vânătoare peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan și în zona de identificare a apărării aeriene a insulei - un spațiu tampon denumit ADIZ.

Concomitent, vorbind despre Taiwan la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din octombrie, liderul chinez, Xi Jinping, a fost aplaudat îndelung atunci când a spus că țara sa „va lupta pentru reunificarea pașnică”. Apoi, el a dat imediat un avertisment sumbru, precizând că „nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare”.

De cealaltă parte, administrația Biden a fost fermă în sprijinul său față de insulă, așa cum prevede legea privind relațiile cu Taiwanul, potrivit căreia Washingtonul va oferi insulei mijloacele necesare pentru a se apăra singură, fără a angaja trupe americane pentru această operațiune.

Legea de autorizare a apărării naționale, semnată recent, angrenează SUA într-un program de modernizare a armatei taiwaneze și prevede o asistență de securitate în valoare de 10 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani, un semn solid de sprijin bipartizan oferit de Congresul american pe termen lung pentru insula amenințată de Beijing.

Cu toate acestea, Biden a declarat de mai multe ori că militarii americani vor apăra Taiwanul, dacă armata chineză ar lansa o invazie, chiar dacă Pentagonul a insistat că nu există nicio schimbare în politica „O singură Chină” a Washingtonului.

În cadrul politicii „O singură Chină”, SUA recunosc poziția chinezilor, potrivit căreia Taiwanul face parte din China. Casa Albă nu a recunoscut însă niciodată oficial pretențiile Beijingului asupra insulei autonome.

Raportul CSIS susține că, pentru ca trupele americane să împiedice China să preia în cele din urmă controlul asupra Taiwanului, au apărut patru constante în cele 24 de simulări de război pe care le-a rulat: forțele terestre taiwaneze trebuie să fie capabile să controleze capetele de plajă chinezești; SUA trebuie să poată folosi bazele sale din Japonia pentru operațiuni de luptă; SUA trebuie să aibă rachete antinavă cu rază lungă de acțiune pentru a lovi masiv Marina chineză de la distanță; SUA trebuie să înarmeze complet Taiwanul înainte de începerea ostilităților militare și să sară imediat în orice conflict cu propriile forțe.

Fără modelul ucrainean

„Nu există un «model ucrainean» pentru Taiwan!”, se arată în raport, care se referă la modul cum ajutoarele americane și occidentale au pătruns în Ucraina, la mult timp după ce a început invazia Rusiei în țara vecină. Concomitent, trupele americane sau NATO nu luptă activ împotriva Rusiei.

„Odată ce începe războiul, este imposibil să fie trimise trupe sau provizii în Taiwan, așa că este o situație foarte diferită de cea din Ucraina, unde SUA și aliații lor au putut livra provizii în mod continuu. Indiferent cu ce vor lupta taiwanezii în război, ei trebuie să aibă armele atunci când începe conflictul.”, precizează documentul.

Washingtonul va trebui să înceapă să acționeze în curând, dacă vrea să îndeplinească unele dintre recomandările CSIS pentru a avea succes într-un conflict cu Taiwanul, a precizat think tank-ul.

Printre acestea se numără: fortificarea bazelor americane din Japonia și Guam împotriva atacurilor cu rachete chinezești; mutarea forțelor sale navale pe ambarcațiuni mai mici și mai ușor de operat; prioritizarea submarinelor; prioritizarea forțelor de bombardiere sustenabile în detrimentul forțelor de luptă, dar producerea mai multor avioane de luptă mai ieftine; împingerea Taiwanului către o strategie similară și înarmarea sa cu platforme de arme mai simple decât cu nave scumpe, care, foarte probabil, nu vor rezista unui prim atac chinezesc.

Aceste politici ar face ca victoria să fie mai puțin costisitoare pentru armata americană, dar prețul ar fi în continuare ridicat, se arată în raportul CSIS.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: taiwan conflict apocaliptic