Islanda va îngropa candidatura la aderare la Uniunea Europeană, fără referendumul promis iniţial de cele două partide eurosceptice la putere.
Aceste două partide, Partidul Progresului, de centru, şi Independenţei, de dreapta, au convenit asupra unui proiect de lege cerând guvernului "retragerea candidaturii la aderare la Uniunea Europeană" depusă de Reykjavik în 2010.
"Un astfel de proiect de lege este responsabilitatea mea. Ministrul de externe de atunci a prezentat proiectul de candidatură, aşa că este firesc ca eu să prezint proiectul de a o retrage", a declarat la televiziunea publică RUV ministrul afacerilor externe Gunnar Bragi Sveinsson.
Acest rezultat era previzibil, în condiţiile în care Executivul de la Reykjavik a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei pentru legislative în 2013.
În timp ce Islanda este asociată UE prin Convenţia Schengen şi Spaţiul Economic European, principalul obstacol la aderare este pescuitul, o industrie care are cel mai mare aport la PIB-ul acestei ţări, un subiect ce nu a fost discutat în timpul negocierilor dintre Bruxelles şi Reykjavik.
Susţinătorii UE, dintre care o majoritate a social-democraţilor şi o minoritate în partidele guvernamentale, văd ca principal avantaj al aderării posibilitatea de a adopta euro, ceea ce ar contribui, consideră ei, la stabilitatea economică a insulei.
Preşedinta grupului parlamentar al Partidului Independenţei, Ragnheidur Rikhardsdottir, şi-a exprimat regretul că nu se va ţine niciun referendum.
"Mi-aş fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a decis să retragă candidatura în acest fel", a declarat ea site-ului de informaţii Visir.is.