x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acțiune fără precedent: 32 de țări, date în judecată de 6 tineri, pentru încălzirea globală

Acțiune fără precedent: 32 de țări, date în judecată de 6 tineri, pentru încălzirea globală

de Redacția Jurnalul    |    28 Sep 2023   •   09:00
Acțiune fără precedent:  32 de țări, date în judecată  de 6 tineri, pentru încălzirea globală

Șase tineri portughezi au deschis proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva tuturor țărilor UE, a Elveției, Marii Britanii, Norvegiei, Rusiei și Turciei.

 

Acestea sunt acuzate că nu au luat suficiente măsuri pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră în conformitate cu Acordul de la Paris, și în felul acesta le-au încălcat direct mai multe drepturi, începând cu cel la viață. Este primul proces de acest fel judecat la CEDO. Comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei a intervenit ca a treia parte în acest proces, arătând că acțiunea în justiție are potențialul de a stimula politicile de mediu ale guvernelor.

 

Printre tinerii care au dat guvernele în judecată se află trei frați. Claudia, de 24 de ani, spune că suferă de eco-anxietate, după valul de căldură extremă din 2017, care a provocat incendii uriașe de pădure în Portugalia și a ucis peste 100 de oameni. Sora sa, Mariana, de 11 ani, a fost diagnosticată cu astm, iar fratele lor Martim, de 20 de ani, are probleme din ce în ce mai mari cu alergiile. Claudia și Mariana spun că se sperie și acum când aud un elicopter zburând pe deasupra lor, reamintindu-le de catastrofa de acum șase ani.

 

Tinerii spun că schimbările climatice, manifestate în Portugalia în special prin episoade de căldură insuportabilă, îi silește să trăiască perioade îndelungate în spații interioare. Niciunul dintre ei nu a cerut despăgubiri financiare. „Vreau o lume fără poluare, vreau să fiu sănătoasă. Sunt în acest proces pentru că sunt îngrijorată pentru viitorul meu. Mi-e teamă când mă gândesc cum va arăta locul în care trăiesc”, spune micuța Mariana. „Cred că este uimitor ca Mariana să fie implicată în acest caz, să aibă o asemenea conștiință la vârsta ei. Dar totodată este și îngrijorător. De ce trebuie să se gândească la asemenea lucruri? Ar trebui să se vadă cu prietenii și să danseze pe muzica de pe TikTok”, a declarat jurnaliștilor BBC sora să, Claudia.

 

Studiul suferinței 

 

Avocații tinerilor vor arăta la proces că politicile celor 32 de state reclamate pun lumea pe cursul unei încălziri de 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului. „Este o încălzire catastrofală”, spune Gearóid Ó Cuinn, director Global Legal Action Network, care îi reprezintă pe tineri în instanță. „Fără măsuri urgente ale guvernelor, tinerii reclamanți din acest caz vor fi expuși la o căldură insuportabilă, care la va afecta sănătatea și modul de viață”.

 

De-altfel, un studiu realizat acum doi ani, la care au participat 10.000 de persoane cu vârste între 16 și 25 de ani, a arătat că eșecurile statelor în combaterea crizei climatice sunt asociate cu creșterea suferinței în rândul tinerilor.

×
Subiecte în articol: tineri incalzire globala