x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Țările Uniunii Europene au început transferul refugiaților înapoi în Grecia

Țările Uniunii Europene au început transferul refugiaților înapoi în Grecia

25 Aug 2017   •   11:10
Țările Uniunii Europene au început transferul refugiaților înapoi în Grecia
Sursa foto: pixabay.com

Țările europene sunt pregătite să înceapă procesul de returnare a refugiaților în Grecia, în condițiile în care migranții își doresc reunirea cu membrii familiilor lor, majoritatea aflați în Germania, motiv al intensificării protestelor din Atena, scrie The Guardian.

Într-o mișcare începută de grupurile specializate în drepturile omului, statele Uniunii Europene trimit înapoi refugiați, care au căutat prima dată azil în Grecia, în ciuda faptului că țara se afla într-o profundă criză economică din epoca modernă.

Germania a făcut aproape 400 de cereri de reinstalare, potrivit oficialilor de la Berlin și surselor din guvernul de stânga al Atenei. Marea Britanie, Franța, Olanda și Norvegia au solicitat, de asemenea, ca refugiații să fie reîntorși în Grecia.

„Lucrările au început și ne așteptăm ca reîntoarcerile să înceapă de luna viitoare”, a spus Ministrul migrației din Grecia, Yannis Mouzalas. „Va începe cu un număr simbolic, ca un act de prietenie (către celelalte țări ale Uniunii Europene). Grecia a acceptat deja foarte mulți refugiați, sub foarte multă presiune, astfel că acceptarea mai multora ar fi absurdă, o glumă, dacă nu ar fi o așa tragedie.”, a mai declarat acesta.

Yannis Mouzalas a afirmat că nu știe unde vor fi plasați refugiații reîntorși în Grecia sau dacă aceștia vor părăsi Grecia. „Nu știu unde se vor duce. Poate fi Atena, poate fi Thebes... sunt cazați într-o zonă de apartamente. Oricum, codițiile vor fi bune,  s-au îmbunătățit semnificativ și întrunesc criteriile Uniunii Europene.”

Oficialii au declarat că acceptarea transferurilor nu a fost negociabilă, dată fiind aderarea Greciei la Uniunea Europeană și primirea de fonduri de la Bruxelles. Reinstalarea nu va afecta refugiații care au ajuns în Uniunea Europeană înainte de luna martie a acestui an.

Grecia a fost centrul crizei migarției din 2015, când aproape un milioane de bărbați, femei și copii au intrat în țară, ca partea a călătoriilor ulterioare care i-au dus adesea în Germania. Majoritatea au venit din Siria, țară aflată în război.

Numărul de refugiați a scăzut semnificativ, când Uniunea Europeană a semnat un acord cu Turcia, cu 17 luni în urmă, pentru a ajuta refugiații să se acomodeze. Cu toate acestea, sute de refugiați vin în fiecare săptămână.

Luni, 330 de migranți au fost înregistrați în Grecia, punând presiune pe supraaglomeratele centre de primire din Lesvos, Chios, Kos, Leros și Samos. Un număr estimat de 14,335 de refugiați se află pe insulele din Grecia.

Condițiile din centre sunt descrise ca fiind deplorabile, iar protestele sunt la ordinea zilei. Grupări care militează pentru drepturile omului au afirmat că sinuciderile, agresiunile, anxietatea și depresia se află în creștere în aceste tabere. Serviciile locale se plâng de imposibilitatea de a face față. Refugiații ăși doresc să fie reuniți cu familiile lor, majoritatea aflate în Germania.

„Este incredibil că țări, precum Germania, care au în prezent foarte multe tabere care stau goale din cauza numărului în scădere de refugiați care ajung acolo, cer ca refugiații să fie trimiși înapoi în Grecia.”, a spus directoarea ONG-urilor pentru sprijinul refugiaților din Grecia, Salina Stroux. „Nu este un argument să spui că au prea mulți sau că nu sunt pregătiți să primească mai mulți când există locuri acolo, pregătite și care așteaptă, să găzduiască oameni a căror chirie a fost deja acoperită de Germania.”

×
Subiecte în articol: grecia refugiati transfer germania tabere