x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tatăl atentatorului din Toulouse acuză poliţia franceză că i-a lichidat fiul

Tatăl atentatorului din Toulouse acuză poliţia franceză că i-a lichidat fiul

de Istvan Deak    |    11 Iun 2012   •   18:13
Tatăl atentatorului din Toulouse acuză poliţia franceză că i-a lichidat fiul

Tatal jihadistului Mohamed Merah, care a ucis, in luna martie, trei militari si apoi patru cetateni francezi de confesiune iudaica, a depus o plangere luni, la Paris, pentru crima, vizand conducerea politiei franceze, care a dat ordinul sa se lanseze asaltul asupra cladirii in care se baricadase fiul sau si in urma caruia acesta a si murit.

"Este o plangere in nume colectiv pentru crima cu circumstante agravante vizand faptele celor care au dat ordine din randurile conducerii politiei nationale', a declarat asistenta avocatului algerian al tatalui lui Mohamed Merah.

De altfel, Mohamed Benalel Merah, care traieste in Algeria, a anuntat inca de la sfarsitul lunii martie intentia sa de a depune plangere la adresa politiei. "Asteptam de la justitia franceza nici mai mult, nici mai putin decat sa disipe ceata care acopera aceasta poveste', a declarat sursa citata, care a tinut sa adauge ca nu s-a facut aceasta plangere fara sa existe niste probe care sa o sustina, iar acestea urmeaza sa fie facute cunoscute in curand.

Avocatul a afirmat la inceputul lui aprilie ca detine probe privind "lichidarea' ucigasului de la Toulouse, precizand ca inregistrarile video vor fi puse la dispozitia autoritatilor atunci cand acestea vor solicita acest lucru.

Intre 11 si 19 martie, Mohamed Merah a ucis cu sange rece sapte persoane in localitatile Montauban si Toulouse, din sud-vestul Frantei. El a fost ucis la 22 martie, in timpul unei interventii a unor trupe de elita ale politiei in apartamentul sau din Toulouse, dupa 32 de ore de asediu in cursul caruia a revendicat comiterea acestor asasinate, a afirmat ca s-a gandit si la comiterea altor acte si a vorbit despre legaturile sale cu miscarea talibanilor.

Mohamed Merah a fost "detectat" in 2011 de catre servicii de informatii occidentale la Miranshah, un fief al talibanilor, insa informatia a ajuns in Franta abia dupa crimele pe care acesta le-a comis, potrivit unei carti ce urmeaza sa apara la 14 iunie, relateaza AFP.

In cartea intitulata "Cazul Merah, ancheta", care urmeaza sa apara la Editura Michel Lafon, jurnalistii Eric Pelletier si Jean-Marie Pontaut povestesc ca intre Merah "si o organizatie apropiata de Al-Qaida" a fost stabilita o "legatura", de catre "servicii occidentale" de informatii.

Acestea, povestesc autorii, au "detectat", in septembrie 2011, "activarea la Miranshah" - un fief al talibanilor in Waziristan, o regiune din Pakistan, la frontiera cu Afganistanul, in care s-a aflat tanarul -, "a doua adrese pe Internet ale lui (Mohamed) Merah". In plus, in perioada respectiva acesta folosea un numar de telefon care pare ca "a fost utilizat pentru contactarea teroristilor din cadrul Harkat ul-Mujahidden (HUM), o miscare creata in Casmir pentru a lupta impotriva Indiei", afirma autorii.

Potrivit acestora, Directia Centrala de Informatii Interne (DCRI) "recunoaste" ca a primit aceasta informatie, insa "la cateva zile dupa" atacurile armate. Cartea abunda, pe alocuri, de elemente despre personalitatea lui Merah, un luptator al "jihadului de ultim moment, de care delincventa s-a lipit" la Toulouse, unde traia. Potrivit jurnalistilor, Merah le-a spus politistilor, inainte sa moara, ca viza o sinagoga din Toulouse si un comisariat. In "ascunzatoarea" acestuia din Toulouse, politia a gasit si confiscat coordonatele unui politist insarcinat cu protectia sefului statului francez, un "mister", in opinia autorilor.

"Aveti 300-400 de persoane suprainarmate si un tip de unul singur inchis in apartamentul sau. Pana si elementele astea sunt suficiente sa te faca sa-ti pui intrebari', a declarat asistenta avocatului lui Merah. De cealalta parte, seful echipei de interventie speciala Raid, Amaury de Hauteclocque, a afirmat pentru AFP ca oamenii sai i-au dat o sansa pana in ultima clipa lui Merah sa se predea. "Daca a fost lansat vreun atac, apai acesta a fost landat de Merah', a declarat acesta, chiar a doua zi dupa uciderea atacatorului. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×