x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taximetrist buclucas

Taximetrist buclucas

16 Sep 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Ziaristii de la New York Daily News au hotarat sa faca un experiment cu soferii de taxi. Si au ajuns la concluzia ca noua taximetristi din zece iti dau restul de la 20 de dolari. Al zecelea era roman.
ANA MARIA LUCA

Taximetristii newyorkezi au avut o ocazie sa demonstreze ca sunt oameni cinstiti. Si, in mare parte, au si demonstrat acest lucru cand au avut posibilitatea sa jefuiasca pe cineva care nici macar nu si-ar fi dat seama: o femeie oarba. Aceasta a stat la marginea drumului cu bastonul alb, insotita de un caine, si a oprit zece taxiuri si le-a oferit soferilor o bancnota de 20 de dolari in locul uneia de 5 dolari.

SCENARIUL.Femeia oarba facea parte dintr-o fundatie care lupta pentru drepturile nevazatorilor si a acceptat oferta reporterilor de a verifica integritatea a zece soferi de taxi, adica daca acestia vor ceda tentatiei de a se folosi de dizabilitatea femeii si a nu-i mai da restul de la 20 de dolari. "Noua au trecut testul cu brio", scrie publicatia electronica New York Daily News. Doar un singur sofer a lasat-o pe RoseMarie McCaffery cu mana goala. El a plecat fara sa-i dea restul de la o cursa de 3 dolari. Pe taximetrist il chema Stefan Huiu. Era roman. Cand, mai tarziu, reporterii l-au cautat ca sa-l intrebe de ce a procedat asa, el si-a cerut scuze si s-a oferit sa-i dea femeii banii inapoi.

OARBA INCREZATOARE. "Cred ca taximetristii sunt in mare parte cinstiti si muncitori", a spus femeia de 58 de ani, "jefuita" de taximetristul roman. "Chiar ma asteptam ca toti cei zece sa fie cinstiti. Chiar am crezut in asta."

La sfarsitul fiecarei curse, femeia a spus taximetristului: "Uite 5 dolari, pastreaza restul". Practic, femeia era o prada foarte usoara.

"N-as face niciodata asa ceva", a spus Hanif Mohammad, unul dintre cei noua "baieti buni", cand i s-a sugerat ca si-ar fi depasit serios planul la bacsisuri pe ziua aceea. "Eu sunt musulman", a adaugat barbatul de 34 de ani, un imigrant pakistanez care locuieste in Brooklyn. "In religia mea nu facem niciodata asa ceva. Eu sunt cinstit."

CINSTITII. Milton Mesbahuddin, de 30 de ani, un imigrant din Bangladesh care locuieste in Queens, i-a dat femeii restul exact de la 20 de dolari pentru ca "erau banii ei". El chiar a atentionat-o pe femeie ca i-a dat bancnota gresita.

Jean Louis, din Haiti, care a mai fost taximetrist si in New Jersey, le-a spus reporterilor ca nici macar nu s-a gandit s-o fraiereasca pe femeie. "E o femeie oarba, iar eu am incercat sa o ajut si i-am spus ca mi-a dat 20 si nu 5", a strigat el.

Edward Quinn, 55 de ani, e taximetrist de 29 de ani, e din Long Island si el s-a dat jos din camioneta-taxi si a ajutat-o, chiar, pe femeie si pe catelul insotitor sa urce si sa coboare din masina. A trecut testul "restului" si l-a trecut si pe cel al omeniei. "Eu nu sunt asa", a spus el cand a auzit ca unul dintre cei testati a cazut in capcana. "Nu asa am fost crescut. Dar cine stie? Unii sunt buni, altii sunt rai."

BAIATUL RAU. Taximetristul care a picat testul celor de la New York Daily News a fost Stefan Huiu, care a luat-o pe McCaffery in masina si a dus-o doar la cateva strazi mai incolo. El a luat cei 20 de dolari si a demarat fara sa spuna un cuvant clientei si fara sa-i dea vreun rest.

"M-a dezamagit", a spus femeia reporterilor dupa ce s-a dat jos din taxi. Jurnalistii i-au luat urma lui Huiu. Au aflat ca are 45 de ani si ca e din Romania, ca sta in cartierul Queens.

I-au batut la usa si l-au intrebat de ce a luat banii si nu i-a spus femeii ca a gresit. El a spus ca nu-si aminteste sa o fi luat in masina pe femeia oarba, dar dupa ce reporterii i-au amintit de tranzactia cu bancnota de 20 de dolari, el a sustinut ca n-a auzit decat "Pastreaza restul!".

Huiu si-a cerut scuze si a incercat sa explice ca nu era atent si ca un alt pasager s-a urcat in taxi exact in momentul cand femeia oarba a plecat. A povestit cum nici nu s-a uitat la bani si i-a indesat in cutia de tigari unde tine el banii.

"Sunt ortodox", a spus Huiu reporterilor de la ziarul newyorkez. "Cred in zicala romaneasca «bine faci, bine primesti». Nu i-as face asa ceva unei persoane oarbe."

AUTORITATILE AMERICANE. Desi au fost suparati pe roman ca i-a facut de ras pe ceilalti taximetristi, sefii firmelor de taxi din New York s-au aratat multumiti de rezultatul testului.

Taximetristul roman risca sa-si piarda licenta pentru ca a luat banii fara sa dea restul. Legea spune ca orice taximetrist care incarca nota de plata cu mai mult de 10 dolari isi pierde locul de munca.

ROMAN

"Sunt ortodox. Cred in zicala romaneasca «bine faci, bine primesti». Nu i-as face asa ceva unei persoane oarbe" - Stefan Huiu, taximetrist

AMERICAN

"Eu nu sunt asa. Nu asa am fost crescut. Dar cine stie? Unii sunt baieti buni, altii sunt baieti rai" - Edward Quinn, taximetrist
×
Subiecte în articol: diaspora dolari taximetrist