x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheran - Doua variante de atac

Teheran - Doua variante de atac

de Anca Aldea    |    18 Mai 2006   •   00:00
Teheran - Doua variante de atac

Pentagonul a confirmat existenta unor planuri de atac asupra Iranului, iar la granita iraniano-irakiana s-au luat masuri de preintampinare a unei contraofensive din partea Teheranului, scrie un ziar britanic.

Eforturile diplomatice ale Occidentului, dublate de dialogurile dintre Moscova si Teheran, respectiv Beijing si Teheran, nu au avut pana in prezent rezultate scontate.

"AURUL" LUI AHMADINEJAD. O propunere a Uniunii Europene - de a furniza Iranului un reactor civil pe baza de apa usoara (aratand astfel ca Bruxelles-ul nu se opune folosirii energiei atomice in scopuri pasnice) - a fost aspru criticata la Teheran. Oferta este conditionata de garantii prin care Iranul sa demonstreze ca nu urmareste construirea armei nucleare. Presedintele, Mahmoud Ahmadinejad, a apreciat ca UE vrea sa dea orzul pe gaste: "Credeti ca stati de vorba cu un copil de patru ani caruia ii oferiti niste nuci, ca sa obtineti, in schimb, aur?".

Lipsa de cooperare a Iranului ii face pe americani sa se gandeasca in continuare la o interventie armata. Potrivit ziarului The Herald, surse de la Pentagon au confirmat ca "strategii americani au prezentat deja doua variante de atac".

Prima varianta consta in folosirea bombardierelor B2 asupra unor tinte bine definite. Strategii estimeaza ca cinci zile sunt suficiente pentru atacul aerian asupra a 400 de tinte-cheie. Aeronavele ar decola de la bazele din statul american Missouri, din insula Guam din Pacific si din arhipelagul Diego Garcia din Oceanul Indian, unde se afla o baza comuna a fortelor americane si britanice. A doua varianta consta intr-un atac preventiv asupra Natanzului, locul in care se imbogateste uraniul, sau a centralei de la Isfahan.

PREGATIRI IN IRAK. Initial, americanii au luat in calcul si participarea britanica, dar refuzul Londrei de a interveni armat in Iran ar putea schimba planurile Pentagonului, scrie The Herald. Deocamdata, la Basra, oras situat in Irak in apropierea granitei cu Iranul, s-au luat deja masuri de precautie in baza britanica, pentru a preintampina o inevitabila contralovitura a Teheranului.
×
Subiecte în articol: externe