x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tehnocraţii lui Monti se pregătesc de show

Tehnocraţii lui Monti se pregătesc de show

16 Noi 2011   •   21:00
Tehnocraţii lui Monti se pregătesc de show

Senatorul pe viata Mario Monti a fost investit ieri in functia de sef al Guvernului de presedintele Giorgio Napolitano. Dupa ceremonie, Monti, care este si noul presedinte al Consiliu­lui de Ministri, a prezentat Cabinetul format n­u­mai din tehnocrati. Potrivit presei italiene, s-a preferat aceasta formula din cauza tensiuni­lor generate de partidul Poporul Libertatii (al lui Silvio Berlusconi) si Partidul Democrat (de opo­zitie). Este vorba despre 12 ministri – Anna Maria Cancellieri (Interne), Giulio Terzi di Sant’Agata (Externe), Corrado Passera (Dez­vol­tare Economica, Infrastructura si Transpor­turilor), Paola Severino (Justitie), Francesco Pro­fumo (Invatamant), Renato Balduzzi (Sa­na­tate), Elsa Fornero (Munca), amiralul Giam­paolo Di Paola (Aparare), Mario Catania (Agricultura), Corrado Clini (Mediu), Lorenzo Or­na­ghi (Cultura) si Mario Monti, care, pe langa func­tia de premier, o va indeplini si pe cea de mi­nistru al Economiei ad-interim. Din noul Gu­vern mai fac parte ministrii fara portofoliu: Enzo Moavero Milanesi, Piero Gnudi, Fabrizio Barca, Piero Giarda si Fabrizio Riccardi, po­trivit Agerpres. Inainte "sa-si intre in paine", noul Executiv trebuie sa primeasca votul de in­credere al Senatului.

Tehnocratii – scrie un analist citat de BBC – prin reputatia, competentele si experienta lor pot convinge pietele si zona euro ca masurile pe care le vor lua sunt dure, dar mult mai bune decat cele ale politicienilor. Un guvern tehnocrat denota totodata importanta care i se acorda crizei – una serioasa, de exceptie, care necesita un anumit tip de interventie, noteaza BBC.

Despre criza vorbeste si economistul leton de origine rusa Dmitri Smirnov, insa in alti termeni. El insista ca viitorul nu suna deloc prea bine pentru Uniunea Europeana. "Un stat tota­li­tar isi va face aparitia pe teritoriul UE in urma crizei si vom putea din nou vorbi despre o dictatura comparabila cu cea a URSS, in timp ce UE isi va ceda independenta in contul datoriilor", sustine expertul citat de presa rusa si Agerpres. Smirnov, lector la Scoala Superioara de Studii Economice Ventspils, spune ca in aproape 20 de ani, o data cu trecerea crizei, un gu­vern mondial va conduce lumea. "Criza va duce la faliment statele zonei euro, iar pentru da­torii li se va lua independenta. Criza este o mo­dalitate de jaf (...), iar autorii principali ai tur­bu­lentelor financiare sunt bancile legate de Re­zer­va Federala a SUA".

In ceea ce priveste Italia, dar si Franta si Ger­mania – principalele tari din zona euro – ele au inceput sa construiasca un spatiu unic al da­toriei, este de parere Smirnov. Se incearca in­tro­ducerea obligatiunilor unice penru a facilita crearea noului stat pe batranul continent – Sta­tele Unite ale Europei –, in care toate tarile mem­bre isi vor pierde independenta si vor cobori la nivelul unor autoritati locale. Tarile afectate profund de criza vor ajunge direct sub controlul unui comisar UE si in custodia Comisiei Europene, noteaza analistul. Potrivit scenariului apocaliptic al lui Smirnov, in 2012 un al doilea val al crizei va aduce UE in pragul colapsului, iar tarile europene vor fi puse in fata alegerii – fie un stat unic, fie falimentul.

Sabia lui Berlusconi
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a demisionat oficial sambata seara, si-a strans marti lucrurile personale din Palazzo Chigi. Si-a adunat toate cadourile primite de la liderii altor tari, mai putin cele europene. I-au fost impachetate cu mare grija o sabie kazaha, primita de la presedintele Nursultan Nazarbaiev, o pretioasa vaza chinezeasca din dinastia Ming si trei fo­to­gra­fii – cu Bush jr, cu Papa Ioan Paul al II-lea si cu Papa Benedict al XVI-lea. Potrivit cotidianului La Re­pu­b­blica, citat de AFP si Mediafax, in timp ce pri­mea vaza, Berlusconi a simulat initial ca o lasa sa ii scape din mana, dupa care a spus, zambind, audientei: "Aceasta vaza cu flo­ri­ce­le e frumoasa, dar data viitoare aduceti una cu pozitii din Kama Sutra". Poate a uitat pe moment ca arta erotica indiana nu are nimic de-a face cu cea chineza. Si-a luat cu greu ramas-bun de la resedinta pe care, du­pa 2008, a decorat-o dupa propriile gusturi, imprumutand opere de arta de la muzeele italiene si chiar restaurandu-le pe unele – de exemplu, prin adaugarea unui penis statuii lui Marte si a unui brat statuii lui Venus.

×
Subiecte în articol: italia mario monti