x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temă la matematică, în fostul stat sclavagist Georgia: "Dacă opt sclavi culeg un număr egal de portocale..."

Temă la matematică, în fostul stat sclavagist Georgia: "Dacă opt sclavi culeg un număr egal de portocale..."

09 Ian 2012   •   12:18
Temă la matematică, în fostul stat sclavagist Georgia: "Dacă opt sclavi culeg un număr egal de portocale..."

Parintii elevilor de clasa a treia dintr-o scoala de stat din Georgia, SUA cer explicatii profesorilor dupa ce copiii lor au primit o tema la matematica in care se vorbeste de sclavi, de munci specifice sclavilor si de batai.

"Un copac are 56 de portocale. Daca opt sclavi culeg un numar egal de portocale, cate portocale a cules fiecare sclav", este enuntul uneia dintre problemele matematice.

O alta problema are urmatorul enunt: "Daca Frederick ia doua batai pe zi, cate batai primeste intr-o saptamana"?

Aparent Frederick este un sclav, care apare si intr-o a treia problema, unde copiii trebuie sa determine cat bumbac a cules acesta de pe o plantatie.

"Am ramas fara cuvinte", a declarat Christopher Braxton, parintele unui elev. "Chiar au pus astfel de intrebari? Copilul meu nu va raspunde la asemenea intrebari", a declarat acesta. De altfel, mai multi parinti au cerut explicatii profesorilor in legatura cu aparitia sclavilor si a unor obiceiuri precum bataia sclavilor in niste probleme de matematica de clasa a treia.

"Nu poti sa bagi astfel de idei in capul unui elev de clasa a treia", a declarat si parintele Terrance Barnett. "Acum trebuie sa-i explic copilului meu de opt ani de ce sclavii iau bataie", a mai spus acesta.

Inspectorul scolar Sloan Roach a explicat insa, ca tema facea parte dintr-un experiment care incearca sa combine disciplinele, respectiv matematica si cultura civica. Roach a recunoscut, totusi, ca tema la matematica a fost prost aleasa, pentru ca problemele nu contineau si un context istoric care sa clarifice de ce se vorbeste de batai sau sclavie.

Temele au fost retrase. Inspectorul scolar spune ca, in viitor, va lucra indeaproape cu scoala respectiva pentru a se asigura ca temele care combina mai multe discipline sa fie "potrivite si puse in context".

Georgia a fost statul american cu cel mai mare numar de sclavi, dupa Virginia, acestia fiind folositi intesiv la muncile agricole, in special la culesul bumbacului. (D.R.)

×