x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temuții mercenari din gruparea Wagner, surprinși pentru prima oară în războiul din Ucraina

Temuții mercenari din gruparea Wagner, surprinși pentru prima oară în războiul din Ucraina

de Giulia Anghel    |    04 Mai 2022   •   14:59
Temuții mercenari din gruparea Wagner, surprinși pentru prima oară în războiul din Ucraina
Sursa foto: Heptta

Mercenari din gruparea Wagner ar fi fost văzuți pentru prima oară în războiul din Ucraina. Aceștia apar în filmările de pe câmpul de luptă de la Popansa, în regiunea Donbas.

Imaginile cu dronă din orașul Popansa, din estul Ucrainei, arată o echipă de militari ruși implicați în lupte intense de stradă cu forțele ucrainene. Ei ar fi fost surprinși în timp ce luau cu asalt o casă, în care se aflau luptători ucraineni, și aruncau grenade pentru a-i forța să se predea. Soldații ar fi mercenari din gruparea Wagner, potrivit unor surse pro-ruse, citate de dailymail.co.uk. 

Filmările au apărut în timp ce serviciile de informații din Marea Britanie au declarat că forțele ruse „luptă să depășească apărarea și să creeze un impuls” în lupta pentru Donbas, al cărei rezultat este văzut ca esențial pentru războiul general din Ucraina.

Comandanții ruși par gata să înceapă cucerirea orașelor Severodonețk și Kramatorsk, aflate la nord și vest de Popansa, transmite Ministerul britanic al Apărării. 

„Capturarea acestor locații ar consolida controlul militar rusesc asupra Donbasului de nord-est și ar oferi un punct de plecare pentru eforturile lor de a învinge forțele ucrainene din regiune”, informează instituția.

Imaginile cu mercenarii Wagner au apărut pentru prima dată pe canalul Telegram al „Colonelului Cassad”, un blogger pro-rus pe nume Boris Rozhin, care locuiește în Crimeea și postează actualizări din Ucraina, urmărit de sute de mii de utilizatori.

Gruparea Wagner face parte din armata privată a președintelui Vladimir Putin. Membrii săi au participat la conflicte din Orientul Mijlociu.

Rusia și-a îndreptat atenția asupra ocupării regiunilor de est ale Ucrainei. Luptele se desfășoară acum pe o porțiune a frontului de sute de mile lungime, de la Harkov în nord și până la Mariupol în sud, precum și de-a lungul coastelor Mării Azov și a Mării Negre, până la Herson și Nikolaev.

Unele dintre cele mai intense bătălii au loc acum în Popansa și Lyman, la aproximativ 35 de mile spre nord, în timp ce rușii încearcă să cucereească orașele Severodonetsk și Lysychansk, care se întind pe râul Doneț. Procedând astfel, rușii vor să împiedice forțele ucrainene să  primească întăriri, ceea ce ar face orașele mai ușor de cucerit. Dacă acestea vor fi ocupate de armata rusă, ar putea fi apoi folosite pentru a împinge frontul la vest, spre Slovyansk și Kramatorsk.

 

×
Subiecte în articol: wagner ucraina donbas