Vedant Patel, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, a declarat, conform agenţiei Reuters, că un cetăţean american a fost ucis în atacurile cu rachete efectuate miercuri de Gardienii Revoluţiei din Iran asupra poziţiilor unor grupuri disidente din Kurdistanul irakian. Vedant Patel nu a oferit detalii despre cetăţeanul american decedat.
Miercuri, Washingtonul anunţa că niciun oficial american sau militari nu au fost ucişi în atacurile iraniene.
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri atacarea poziţiilor militare ale unor grupuri disidente kurde acuzate de implicare în protestele desfăşurate în ultimele săptămâni în oraşe iraniene. Conform unor surse locale, cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte 58 au fost rănite în bombardamentele efectuate în apropierea oraşelor Erbil şi Sulaimaniya, situate în regiunea irakiană Kurdistan.
Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a anunţat miercuri doborârea unei drone iraniene în Irak.
Incidentul riscă să amplifice tensiunile dintre Statele Unite şi Iran, în contextul în care cele două părţi depun eforturi pentru depăşirea disensiunilor şi reactivarea Acordului nuclear iranian.
Proteste violente se desfăşoară în Iran de peste două săptămâni. Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, și-a exprimat regretul, joi, în legătură cu moartea unei tinere după ce a fost arestată, dar a cerut evitarea instalării haosului. "Moartea tinerei Mahsa Amini ne-a întristat pe toţi, dar nu vom permite ca oamenii să perturbe pacea socială prin proteste violente", a declarat Raisi, citat de postul de televiziune BBC News.
Potrivit datelor oficiale, bilanţul protestelor violente din Iran este de 41 de morţi, demonstranţi şi agenţi ai forţelor de ordine. Peste 1.200 de manifestanţi au fost arestaţi. O organizaţie locală pentru drepturile omului a raportat moartea a 76 de protestatari.
Protestele au izbucnit ca reacţie la moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce ar fi suferit violenţe în timp ce era deţinută de Poliţia moravurilor, un organism care verifică dacă vestimentaţia este conformă cu regulile islamice stricte din Iran. Autorităţile de la Teheran afirmă că femeia a suferit un atac de cord, fără să fi fost torturată, şi susţin că protestele, izbucnite iniţial în orăşelul kurd Saqez, sunt întreţinute de grupuri disidente şi de alte ţări. Manifestaţiile s-au extins în contextul situaţiei politice şi sociale dificile din Iran.
(sursa: Mediafax)