x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TENSIUNI ÎN ASIA. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta: China şi Japonia ar putea declanşa un război

TENSIUNI ÎN ASIA. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta: China şi Japonia ar putea declanşa un război

17 Sep 2012   •   05:54
TENSIUNI ÎN ASIA. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta: China şi Japonia ar putea declanşa un război

Actualele dispute teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China si mai multe tari din regiune, ar putea declansa un razboi in cazul in care guvernele respective continua "provocarile", a declarat aseara secretarul american al Apararii, Leon Panetta.

"Sunt preocupat atunci cand vad tari angajate in diverse provocari care ar putea declansa violente si, in final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta, aflat intr-un turneu in Asia, potrivit AFP.

Legat de diferendul dintre Beijing si Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est, Panetta a avertizat ca "si acest conflict s-ar putea extinde".

Obiectul litigiului, care a declansat la acest sfarsit de saptamana numeroase si violente manifestatii antijaponeze in mai multe orase din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zacaminte de hidrocarburi, este revendicat si de Taiwan. Decizia de saptamana trecuta a Guvernului japonez de a cumpara aceste insule de la proprietarii lor privati, deci sa le nationalizeze, a provocat o reactie puternica din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave sa patruleze timp de cateva ore in jurul arhipelagului pentru a marca apartenenta acestuia la China.×