x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni la nivel înalt. Rusia acuză Israelul că sprijină neonaziștii din Ucraina

Tensiuni la nivel înalt. Rusia acuză Israelul că sprijină neonaziștii din Ucraina

03 Mai 2022   •   15:24
Tensiuni la nivel înalt. Rusia acuză Israelul că sprijină neonaziștii din Ucraina

Israelul sprijină ''neonaziştii din Ucraina'' potrivit șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. Acuzațiile vin în continuarea afirmațiilor anterioare, când acesta a afirmat că Hitler ar fi fost evreu, scrie Reuters.

Neînțelegeri între cele două state se amplifică din cauza afirmațiilor ministrului rus de Externe, despre care Israelul spune că este un fals "de neiertat" care minimalizează ororile Holocaustului comis de nazişti.

Mai mulți occidentali au denunțat comentariile lui Lavrov iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că uită lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Lavrov a declarat într-un interviu pentru postul italian de știri Zona Bianca, că deși Zelenski este evreu "nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că şi Hitler avea sânge evreiesc. Unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt evrei".

Comentariile acestuia au supărat guvernul israelian iar ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Vîktorov, a fost convocat la Ministerul de Externe din această țară pentru explicații. 

Șeful diplomației israeliene, Yair Lapid, a reacționat spunând că afirmațiile lui Lavrov sunt "deopotrivă impardonabile şi scandaloase, şi o greşeală istorică teribilă. Evreii nu s-au ucis între ei în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să-i acuzi pe evrei înşişi de antisemitism". El a mai precizat că afirmațiile lui Lavrov "explică într-o mare măsură de ce actualul guvern israelian sprijină regimul neonazist de la Kiev".

În replică, Ministerul rus de Externe a transmis că afirmaţiile lui Yair Lapid sunt "anti-istorice" şi "explică într-o mare măsură de ce actualul guvern israelian sprijină regimul neonazist de la Kiev".

"Antisemitismul în viaţa de zi cu zi şi în politică nu este oprit. Dimpotrivă, este alimentat în Ucraina", transmite instituția de la Moscova. 

Israelul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina după invazia rusă dar are și legături strânse cu Moscova. Deși Israelul a vrut să intermedieze negocieri între cele două țări, situația a devenit tensionată după ce Lapid a acuzat Rusia că a comis crime de război. 

Rusia acuză administrația de la Kiev că a susținut grupări naziste care au comis crime împotriva etnicilor ruși din regiunea Donbas. 

×
Subiecte în articol: Rusia Israel