x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile din Orientul Mijlociu escaladează. SUA mobilizează avioane F-22 invizibile în Emiratele Arabe Unite

Tensiunile din Orientul Mijlociu escaladează. SUA mobilizează avioane F-22 invizibile în Emiratele Arabe Unite

01 Mai 2012   •   07:47
Tensiunile din Orientul Mijlociu escaladează. SUA mobilizează avioane F-22 invizibile în Emiratele Arabe Unite

Statele Unite au trimis avioane de vanatoare F22 invizibile pe radar in Emiratele Arabe Unite, pe fondul tensiunilor dintre Iran si vecinii sai aliati ai Washingtonului, au anuntat luni oficiali americani citati de AFP.

Acesti oficiali, citati sub acoperirea anonimatului, nu au precizat cate avioane F22 au fost trimise la baza aeriana Al Dhafra.

O purtatoare de cuvant a fortelor aeriene americane a confirmat ca au fost mobilizate in regiune mai multe astfel de avioane, fara a mentiona baza.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul de nava John Kirby, a declarat la randul sau ca aceste mobilizari 'sunt normale' in masura in care corespund unei ajustari a fortelor americane din regiune dupa retragerea contingentului american din Irak.

Mobilizarea acestor avioane intervine pe fondul tensiunilor intre Emirate si Iran dupa o vizita, la 11 aprilie, a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad la Abu Moussa, una dintre cele trei insule din Golf aflate in centrul unui litigiu teritorial intre cele doua tari.

Aceasta vizita a fost denuntata ca o provocare de Emirate si Consiliul de cooperare in Golf (CCG - Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman si Qatar).

Teheranul a preluat controlul asupra Abu Moussa in noiembrie 1971, dupa plecarea fortelor britanice din Golf inaintea independentei Emiratelor Arabe Unite.

×