x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tentativă de asasinat asupra unui opozant cunoscut al președintelui din Kazahstan

Tentativă de asasinat asupra unui opozant cunoscut al președintelui din Kazahstan

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   11:15
Tentativă de asasinat asupra unui opozant cunoscut al președintelui din Kazahstan

Aydos Sadykoy, un critic popular al președintelui din Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, se află în prezent la spital în stare gravă, după ce a fost împușcat în Kiev. Soția sa, Natalia, îl acuză pe președintele Tokaev că a ordonat asasinarea lui Sadykoy, relatează The Guardian.

Aydos Sadykoy, care are mulți urmăritori pe YouTube, este un critic puternic al președintelui Tokayev al Kazahstanului. O figură marcantă a opoziției din Kazahstan și un blogger proeminent cu peste 1 milion de abonați pe YouTube, el a fost grav rănit într-o tentativă de omor, la Kiev.

Aydos Sadykov, căruia i s-a acordat azil în Ucraina în 2014, a fost împușcat în apropierea casei sale. Soția sa, Natalia Sadykova, a scris pe rețelele de socializare: „Astăzi la Kiev, lângă propria sa casă, a existat o tentativă de asasinat asupra vieții lui Aydos Sadykov”.

Sadykov și soția sa conduc un cunoscut canal de socializare al opoziției din Kazahstan, criticându-l puternic pe președintele Kassym-Jomart Tokayev. El este căutat în Kazahstan încă de anul trecut.

Oficialii de la Kiev au declarat că a fost lansată o anchetă, adăugând: „Conform informațiilor preliminare, o persoană necunoscută cu o armă a fugit la mașina în care se aflau victima și soția sa, l-a împușcat pe bărbat și apoi a fugit”.

„Bărbatul se află în prezent la spital în stare gravă. Oamenii legii iau măsuri pentru identificarea atacatorului”, au adăugat ei.

Sadykova a spus mai târziu că soțul ei a fost operat, dar el se afla într-o „stare gravă”. Ea a îndemnat oameni la rugăciuni „pentru ca el să supraviețuiască” și l-a acuzat pe președintele Tokaev că a ordonat asasinarea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kazahstan asasinat