1.087 de şcoli din Los Angeles au fost închise, ieri, din cauza unei „ameninţări teroriste credibile”, autorităţile anun¬ţând că vor verifica fiecare unitate de învăţământ în parte înainte să redeschidă unităţile şcolare. Ameninţarea, veni¬tă „din surse electronice”, a lăsat acasă aproape 700.000 de elevi.
Potrivit şefului districtual al poliţiei din Los Angeles, Steve Zipperman, decizia de a fi închise toate şcolile a venit în urma „evenimen¬telor care s-au întâmplat recent şi în trecut”, referire, printre altele, la atentatul din 2 decembrie, când un cuplu a ucis 14 persoane, în statul California, în numele organizaţiei teroriste Statul Islamic. Şeful districtului şcolar din Los Angeles, Ramon Cortines, a afirmat că ameninţarea a vizat clădi¬rile şcolilor în sine, precum şi elevii mai multor şcoli. Cortines a calificat astfel de ameninţări drept foarte rare, motiv pentru care aceasta a fost considerată una credibilă. Districtul şcolar Los Angeles, care cuprinde unităţi şcolare din oraşul american şi din împre¬jurimi, este al doilea cel mai mare din Statele Unite ale Americii, având aproximativ 660.000 de elevi, începând cu clasele de grădiniţă şi termi¬nând cu clasa a douăsprezecea, precum şi 250.000 de studenţi în diferite programe de educaţie. Ameninţarea a venit în jurul orei locale 07:00, ordinul şefilor din Districtul Şcolar fiind ca toată lumea să meargă acasă.
Precedentul San Bernardino
Ramon Cortines a dispus ca fiecare consiliu de administraţie al şcolilor să decidă dacă orele de curs vor continua, în cazul în care percheziţiile realizate de poliţişti vor arăta că unităţile respective sunt în afara oricărui pericol. „Nu îmi voi asuma riscul de a permite elevilor să intre în sala de clasă până când nu suntem convinşi că sunt în siguranţă”, a spus Cortines. La 2 decembrie, un cuplu, soţ şi soţie, care îmbrăţi¬şaseră ideologia organizaţiei tero¬riste Statul Islamic, a comis un atentat într-un centru de îngrijire pentru persoanele cu dizabilităţi din San Bernadino, oraşaflat la mică distanţă de Los Angeles. Syed Farook, de 28 de ani, şi soţia sa, Tashfeen Malik, de 29 de ani, au ucis 14 persoane şi au rănit 21, fiind apoi ucişi de poliţişti.
Tot ieri, FBI a arestat un bărbat în statul american Maryland care ar fi primit aproximativ 9.000 de dolari de la gruparea teroristă Statul Isla¬mic pentru a comite un atentat pe teritoriul Statelor Unite. Acesta a recunoscut acuzaţiile.
În ultimul an, peste 70 de persoane din Statele Unite au fost inculpate pentru cooperare cu militanţi ai grupării Stat Islamic.